iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изчервявате ли се от срам?

Перник снимка: за хората и събитията - изчервяване

Често се случва под влияние на силни емоции – гняв, срам, радост, учудване или любопитство, лицето на човека да пламне в руменина. Има щастливци, които не придават значение на този феномен, но има и такива, за които руменината при емоционални реакции е непреодолим проблем.
 
По-често за околните изчервяването или руменината на бузите е нещо чаровно и миловидно. Но за потърпевшия  нещата приличат по-скоро на срамно излагане, защото колкото повече околните забелязват тази промяна в цвета на лицето, толкова по-интензивна и неконтролируема става тя.
 
Руменината или просто зачервяването се появява по лицето, общо или на петна, но се разпростира по врата и дори по деколтето. Изчервяването се дължи на разширяване на кръвните капиляри, тясно зависими от стабилността на нервната система и преди всичко на психиката. Това е един вид „емоционално изпразване“, израз на силно изживяваме, смущение, притеснение, конфузия.
 
Изчервяват се преди всичко хората на вътрешния стрес, срамежливите, плашливите, неуверените, въпреки че същите тези хора външно може да са много смели и напористи.
С изчервяването се младите момичета изразяват своята свенливост. А към това често се прибавят и други симптоми на дискомфорт: сърбеж, свръхизпотяване, сърцебиене, дихателни и стомашни смущения, виене на свят.
 
Но се случва и  най-баналните и глупави неща ги изкарват извън релси и публични личности и политици.  
 
И все пак медиците твърдят, че изчервяването е преходно явление, което обикновено изчезва с пубертета. Но ако ви гони цял живот, освен наследственост то издава и крехкост на психиката. Може да имате железен характер, но прекалено дълбоко да изживявате нещата вътрешно.
 
Опасността от изчервяваме може да се превърне и в мания или фобия от пламваме на лицето и бузите.
 
Може да преодолеете това състояние, като се опитате да намалите стресовите ситуации в живота си. Колкото до околните, нашият съвет е: ако искате да помогнете на изчервяващите се, направете така, сякаш не забелязвате тяхната руменина. Това ще бъде най-голямата услуга, която ще им направите.
 
Хубаво е да се припомни, че животните не се изчервяват, а  само хората, и то когато са сред други хора, особено ако са повече. Интересно е, че и бебетата не се изчервяват, възрастните хора – също.
 
Казват, че мисълта за това, как ни възприема  друг човек, може да предизвика у нас вълнение, с което не сме способни да се справим. Неясно откъде се промъква срам, съпроводен от чувството, че всичките ни недостатъци са извадени на показ. Чувстваме се жалки, смешни и неадекватни на начина, по който искаме да изглеждаме.
 
Затова сме длъжни  да изглеждаме уверено, за да бъдем успешни. За целта често се обгръщаме в непроницаема броня. Само че тези „доспехи“ са скроени от картон.  Колкото по-тревожни и неуверени се чувстваме, толкова по-голяма е вероятността от подобни грешки. Под тяхно влияние може да възникне страх от общуване, към който специалистите отнасят и специфичния страх от изчервяване, наричан еритрофобия.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.