iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Как да избегнем пролетната умора?

Пролетна умора

Първите месеци на пролетта сe асоциират с обща физическа отпадналост, лесна уморяемост, чести простудни заболявания, нервно изтощение.Упадъкът на силите най-често се свързва с хиповитаминоза, но последните изследвания показват, че при 4 от всеки 5 случая причините са съвсем различни:

Влиянието на лошото време
Промените в атмосферното налягане и температурите, магнитните бури, внезапното затопляне и замръзване предизвикват умора. Не трябва да се забравя, че на организма са необходими не по-малко от 8-9 часа сън, но не повече. Продължителният сън е астеногенен фактор, който засилва отпадналостта и апатията.

За да бъдете здрави и да се чувствате добре и през пролетта, не забравяйте, че:
- Ежедневният сутрешен контрастен душ и измиването със студена вода оказват тонизиращо въздействие върху целия организъм.
- Точковият масаж на средната част на кутрето на дясната ръка е много полезен.
- Вечерните разходки по 20-30 минути 2 часа преди сън повишават работоспособността и устойчивостта срещу стреса.
- Можете да се възползвате и от тонизиращите ароматни ефирни масла или отпускащи вани.

Храната също оказва влияние на здравословното ни състояние
Известно е, че организмът се опитва да компенсира сезонния недостиг на сили с повишен апетит и пристрастие към сладките неща. Хранете се 5-6 пъти дневно, но порциите задължително трябва да бъдат малки. Консумирайте повече плодове и зеленчуци. Не си струва да избягвате мазнините, дори да се борите с излишните килограми. През пролетта е полезно да закусвате сандвич с масло, палачинки със шоколад, кашкавал, извара, ядки. Нискокалоричната диета е стрес за организма, особено ако вече сте в плен на пролетната умора.

Вредните навици.
Откажете се от пушенето. Никотинът свива кръвоносните съдове, влошава кръвообращението и предизвиква кислороден глад, а като резултат от всичко това настъпва умората.

Отдихът пред телевизора
Работата с компютър, както и почивката пред телевизора бързо уморяват зрението ... и предизвикват нервно напрежение. Резкият контраст на яркия екран и обкръжаващия мрак е неблагоприятен за очите, затова не трябва да се гледа телевизия без допълнително осветяване на помещението. След като изключите телевизора, погледайте през прозореца навън, а още по-добре е да се разходите преди сън.

Наднорменото тегло
Известно е, че при пълните хора е преместен центърът на тежестта и е нарушена осанката, което води до бърза умора. Почивката и слушането на тиха музика помагат да се преодолее този проблем, поне за момента.

Витамините
Не забравяйте за приемането на витамините. Те са необходими не само за вътрешните потребности на организма. Витамините са силни окислители и са полезни за обезвреждането на всички оцветители, стабилизатори, ароматизатори и т.н., които постъпват заедно с храната. За задоволяване на потребностите на организма от витамини по принцип е достатъчно ежедневно на вашата трапеза да присъстват 5 различни вида плодове и зеленчуци, най-добре с различен цвят.

И накрая...
Малко и за психиката. Променете цвета на дрехите си. Забравете, че черният цвят ви прави най-елегантни – той няма да ви ободри. Дрехите с червен цвят ще ви заредят с енергия, а синьото и зеленото ще ви изпълнят със спокойствие и безгрижие. Бежовата и светлокафявата гама носят усещане за топлина, доверие и дружелюбие.

И най-главното...
Никаква пролетна умора не е страшна за човека, когато живее в хармония със самия себе си и околния свят. Позитивното отношение към всичко укрепва психиката и зарежда с енергия. / zdrave.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.