iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лекарства от отрова отказват от цигарите

Лекарства от отрова отказват от цигарите

Учени от Льовенския католически университет предвиждат, че необикновените свойства на отровата кураре могат да помогнат на пушачите да ги освободи от никотиновата им зависимост, информира сайтът "Сайънс дейли".

Изследователски екип, воден от проф. Уленс, успял да получи за пръв път триизмерно изображение на протеини, които са били парализирани от кураре. Тази силна животинска отрова често е използвана в хирургията, но учените така и не разбраха какъв е механизмът на нейното действие.

Новите изображения отварят пътя на учените, за да разработят цял клас нови лекарства, едно от които ще спасява пушачите от никотинов глад.

Мембраната на човешките клетки е изградена от 7000 протеини, но науката засега е идентифицирала структурата и функциите на едва 27 от тях. Мембранните йонни канали са важен клас мембранни протеини, които са отговорни за предаването на информация. Екипът на проф. Уленс е успял да състави триизмерна карта именно на тези йонни канали.

"Ние сме нещо като ключари, които изследват на атомно ниво как действа "ключът", в случая курарето. Някои видове отрови влизат само в една ключалка, докато курарето е нещо като шперц, способен да затвори много йонни канали. Именно това негово свойство и детайлното изследване на "ключалките" ще ни позволят в скоро време да разработим лекарства срещу никотиновия глад", предвижда Уленс. БТА

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.