iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не се коси, оти че ти мине

Стресът има симптоми като инфаркта

Не се коси, оти че ти мине, казва от векове мъдрият граовец. Преведена на съвременен език поговорката значи:"Не се ядосвай, защотоще ти мине - няма смисъл, и това ще мине или може да се разболееш. Всъщност тази поговорка има и и своя чисто здравна илюстрация. 

В последно време специалистите все по-често предупреждават, че силните отрицателни емоции са опасни за здравето, а стресът от напрегнатото ежедневие разболява сърцето.

Два от класическите симпотми при инфаркта са болки в областта на гръдния кош и задухът. Подобни са и сигналите, които изпраща тялото ви, ако го подложите на хроничен стрес, установяват германски учени.
 
Всичко наподобява инфаркт: тежест в гърдите, недостиг на въздух и променена електрокардиограма - типично при недостатъчното оросяване на сърдечния мускул. И лабораторните данни свидетелстват за наличието на сърдечно заболяване. Катетърното изследване на коронарните съдове обаче поражда сериозни съмнения в диагнозата: артериите са невредими и ни най-малко не са запушени. В което всъщност няма нищо чудно, тъй като предполагаемият инфаркт се дължи не на стеснените коронарни съдове, а на стрес.

В списанието на Американската медицинска асоциация група лайпцигски кардиолози под ръководството на Инго Айтел описват симптомите на рядкото заболяване, което - противно на досегашните предположения - засяга съвсем не само по-възрастните жени, както се смяташе досега.

Айтел и екипът му са изследвали 256 пациенти с "разбити сърца". Много от лекарите не са в състояние да разпознаят това заболяване, защото макар че в началото пациентите имат драматични симптоми, само след няколко дни биват пускани от болницата без каквито и да било проблеми.

Учените от Лайпциг за първи път представят подробна картина на симптоматиката и твърдят, че тя засяга не само жените в критическата възраст. Осем процента от пациентите са били жени под 50 години, сред засегнатите има и 11 процента мъже.

Все още не е ясно как точно се стига да значителните промени във формата на сърцето след масивен стрес. Причината за свиването на сърдечния мускул и произтичащата заплаха за здравето и живота на хората обаче не е тромб или нарушение на сърдечния ритъм, както е при инфаркта, а душевният и физически стрес. В специализираната литература се споменават ужасяващи или трагични събития като смъртта на близък човек, огромен гняв или свада, при които състоянието наподобява прединфарктното. Страхът или паниката могат също да пичинят "разбито сърце". Наред с емоционалния стрес обаче, и сериозните телесни натоварвания около някоя операция, пристъпи на астма или силни болки могат да причинят сърдечни проблеми.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.