iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обявиха резултатите от конкурса за шеф на Белодробната болница в Перник

Спецализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник

Резултатите от конкурса за управител на Спецализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник вчера бяха обявени от Министерството на здравеопазването. Изненада няма.  Печели вписаният в търговския регистър като управител преди конкурса д-р Александър Александров- специалист „Уши, нос и гърло”. Той е получил от конкурсната комисия оценка 5.20 за писмената си разработка за управление на болницата и от устното събеседване.

 Освен него на конкурса на 5 април се яви хи предишният управител д-р Александър Алексиев. Неговата оценка е 4.30 и това не му е позволило да участва в класирането.

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стефан Костадинов от 25 февруари 2011 г. д-р Алексиев беше освободен от длъжност без предупреждение. Новият управител встъпи в длъжност още преди провеждането на конкурса на 18 март.

 По време на парламентарен контрол народният представител Ангел Найденов отправи питане към здравния министър за причините за осбобождаването на д-р Алексиев. Министър Константинов отговори, че  съгласно българското законодателство и договора за възлагане на управлението на болницата,  министърът на здравеопазването в качеството му на представляващ държавата – едноличен собственик на капитала на „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Перник” ЕООД, гр. Перник, има право да избира и освобождава управителя на лечебното заведение.

 В конкретния случай освобождаването е свързано с реализиран незадоволителен финансов резултат в управление на дружеството.

 Този отговор бе  репликиран от народния представител Ангел Найденов   със следните аргументи:

Хубаво е да обърнете вниманието на хората, които Ви готвят подобни отговори, че те са неуместни за Народното събрание по простата причина, че няма как да не знаете, в т.ч. разбира се и Вашите сътрудници, че задълженията, които има Белодробната болница в рамките на около 300 хил. лв. са резултат на неритмично разплащане от страна на Националната здравноосигурителна каса.

Второ, това е резултат на неплащане в пълен обем на услугите и здравните грижи, които предлага белодробната болница. Иначе няма как Районната здравноосигурителна каса да поднови договора с болницата, тя да има покриване на всички изисквания по медицинските стандарти, да е придобила второ ниво на компетентност, да има нови две клинични пътеки и изведнъж Вие да кажете, че краткосрочните задължения са причината за освобождаване на д-р Алексиев.

Също така не може да не знаете, че в рамките от началото на годината те са разплатени и има съответно план за погасяване на тези задължения, макар че те не могат да бъдат само и единствено отговорност на ръководството на болницата.

Според мен, господин министър, тук има предубедено, и то политически предубедено отношение към д-р Алексиев, по две причини.

Първата причина е, че ръководителката на многопрофилната болница в Перник, която по стечение на обстоятелствата е председател на Общинската организация на ГЕРБ, е поискала закриването или сливането на белодробната болница с многопрофилната болница за активно лечение. Разбира се, това е осуетено.

И второ, защото д-р Алексиев, видите ли, е ръководител на общинската група съветници на БСП в Общинския съвет в Перник.

Извинявайте, но ще Ви кажа – ужасно е, когато причината за освобождаване на един човек, въпреки неговите очевидни професионални и личностни качества, се явяват политическите схващания и предпочитания. А това е единственият аргумент, който очевидно служи като основание за освобождаване на д-р Алексиев.”

 След като изслуша тези аргументи министър Константинов не пожела да се възползва от правото си на дуплика,  за да изрази несъгласие или да допълни отговора си.

 Вероятно за него е било известно, че в резултат на оздравителен план за първите два месеца на годината Белодробната болница е намалила задълженията си наполовина – разплатени са 150 хил. лз от натрупаните борчове.

 

Д-р Александър Алексиев подготвя откриването на частна практика по кардиология. Според запознати  и д-р Александър Александров все още обслужва и частната си практика.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.