iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Олио или зехтин

Зехтин

Зехтинът ли е по полезен или олиото. До скоро по този въпрос сякаш нямаше спор.

 Аргументите в полза на зехтина като храна са добре познати:

 Зехтинът помага да  се запази нивото на холестерола под контрол и да се нормализира кръвната си захар. Той лесен за усвояване, тъй като е мононенаситена мазнина. Няколко капки върху зеленчуковата салата или върху парче пълнозърнест хляб са чудесна добавка към здравословната диета.

Зехтинът може да бъде добавян в пикантни ястия и към кисели хранителни продукти. Използва се  за сосове и салати. Със  смес от зехтин, лук, подправки (риган, мащерка и т.н.) и чесън може да се овкусят различни ястия.

Със  зехтин може да се мариноват и различни меса, тъй като това им придава по-хубав вкус. Може да се използва зехтин за сотиране или пържене, като е по-добре да се прави комбинация от два вида зехтин.

по-ниската цена на обикновеното олио по чисто практични причини обаче го прави по-предпочитано от много хора.

За щастие наскоро американски изследователи (коя ли компания им е платила?) откриха, че най-обикновеното олио може да регулира жизнено важни процеси в организма.

Те провели експеримент, който им позволил да определят, че една чаена лъжичка олио е достатъчна, за да окаже положителен ефект върху здравето на хората.

Специалистите пояснили, че олиото повишава чувствителността към инсулина, което може да намали нивото на захар в кръвта, и намалява лошия холестерол.

Експериментът показал, че при пациенти, приемащи всеки ден по 1 чаена лъжичка олио в продължение на 16 седмици, лошият холестерол е спаднал с 14%, а чувствителността към инсулин се е повишила с 3%.

Учените смятат, че лъжичка олио на ден ще защити организма ни от редица заболявания, между които диабет тип 2.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.