iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Още ли пушиш?

Не на цигарите

Няма по-лесно нещо от това да се откажеш да пушиш, аз съм го правил поне 16 пъти, беше казал Марк Твен.

Да се откаже човек от любимия, но и вреден навик – тютюнопушенето, хич не е лесно. По-скоро е непосилна задача за хората, които не са стигнали до извода, че трябва да сложат край на кариерата си на пушач по собствено желание, а са решили да са въздържатели, защото някой друг така им е казал.

Възможностите за спиране на цигарите са толкова разнородни, колкото и хората, но повечето вече бивши пушачи споделят, че или го правят от раз, или всяка сутрин се будят с глад за никотин.

Как обаче можем да се опитаме да повлияем на близките си в посока на отказване от цигарите, като обаче оставим крайното решение в техни ръце.

За начало, най-добре е да заложим на откровения подход. Не натяквайте на пушача къде греши, когато пуши, а му обяснете спокойно, че по този начин вреди на здравето си. Попитайте го какво го тласка и какво го привлича в цигарите и  как вие самите можете да му бъдете от помощ тези предпоставки да се променят.

Грешен подход е ако се превънете в пъдар, чиято основна задача е да следи за злоупотреби. Ако човек сам не направи крачката, никой друг не може да го стори да направи това.

Когато видите, че пушачът полага усилия, но все пак се изкуши и запали една цигара, не превръщайте това в голям проблем. Помогнете му да бъде по-твърд и решителен, когато отново изкушението е на път да вземе превес.

И най-важното всяка малка победа е от значение, затова не се скъпете на поздравления. Когато човек трудно се справя с предизвикателствата, каквото несъмнено е отказът от тютюнопушене, той има нужда от подкрепа!/ zdrave.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.