iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник води по възли на щитовидната жлеза

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

36% от жените в Перник, прегледани в първата скринингова кампания у нас с тиромобил - мобилен ехограф, се оказали с изменения в структурата на щитовидната жлеза. Това поставя Перник  на водещо място, следват Кюстендил (26%), Сандански (23%) и Благоевград (22%).

Според специалистите над 1 млн. души у нас страдат от заболявания на щитовидната жлеза. 

Почти 50% от прегледаните в  скрининговата кампания  с тиромобила, се оказали с изменения в структурата на жлезата. Целта била да се осигури достъп до специалист на хората, които не са диагностицирани до момента, но попадат в рискова група. Общо 2300 души успели да се прегледат на ехографа, като повечето от тях били жени между 50 и 60 г. Именно тази група е с повишен риск от заболявания на щитовидната жлеза.

82% от пациентите се изследвали за първи път на ехограф. При 47% са установени промени в структурата на жлезата - 24% са с нодозна (възлеста) структура и 23% са с дифузни промени (в структурата на цялата жлеза).

Смята се, че 50% от жените над 50 г. имат поне един възел. Ехографът позволявал да се видят образувания по 1-2 мм или пък такива, разположени зад жлезата. Не всички възли може и трябва да се оперират, но пациентите с изменения трябва да се следят от ендокринолог. Наложителни са функционални изследвания, на базата на които да се назначи проследяване или лечение.

Коварното е, че симптомите - сърцебиене, умора, забравяне и др., лесно могат да бъдат обяснени с друго заболяване или временно състояние.

Стояна Здравкова

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.