iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник зловещ първенец по заболеваемост от рак

Починали на 100 000 от рак за 2009 година

Последното мащабно онкологично проучване показва, че през 2009 г. с относително висока смъртност от злокачествени заболявания (над 130 на 100 000 души, виж картата на снимката) са областите Шумен, Перник, Варна, Добрич и Кюстендил, съобщи директорката на Българския национален раков регистър д-р Надя Димитрова. За завиждане (под 90 починали от рак на 100 000 души население) са били областите Видин, Пазарджик, Разград и Ловеч.

Данните се променят в годините, не може да се правят заключения за тенденциите само от една. Но тe насочват към необходимостта от по-задълбочено проучване на смъртността по области, обясни д-р Димитрова.

Медицинският отговор на измъчващия болните въпрос "Защо?" е сравнително ясен.

Всеки човек има ракови клетки, но здравият организъм ги унищожава.

В противен случай изродените продължават да превземат тъканите на един орган, а после с разсейки и цялото тяло. Анормалните образувания растат бързо и колкото по-злокачествени са, толкова по-бързо се разпростират. И точно метастазите са основната причина за смърт от рак. Когато туморът е открит рано, може да се мечтае за оздравяване. В последните фази, както най-често се установява у нас, битката е трудна.

Онкологичните заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб - 13 от всеки 100 починали. Очаква се случаите да продължат да растат и през 2030 г. да са над 13 милиона. Най-често туморът е на белите дробове, дебелото черво, гърдата, простатата, стомаха. За мъжете убиец номер 1 е ракът на белия дроб, за жените - нагърдата. Много често болните не са разпределени равномерно, сочи опитът на медицината. У нас също се различават райони с висока и по-ниска заболеваемост (вижте картите от раковия регистър), но няма единно мнение за причините. Най-общо се обяснява с мащаба на рисковите фактори и наследствеността. Около 30% от смъртните случаи от рак се дължат на пушене, затлъстяване, оскъден прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, злоупотреба с алкохол.

Новите случаи у нас са скочили почти 2,5 пъти в сравнение с 1965 г.

Теоретично диагнозите са чести в райони със застаряващо население.

Заболяемостта нараства драматично с годините заради натрупване на рискове при едновременно отслабващи клетъчни механизми за елиминиране на клетките мутанти.

По-голям е рискът за онкологични заболявания на места с висока радиация и в зони със замърсена околна среда - от индустрията или отопление на твърдо гориво. Както и при по-отчетливо разпространение на т. нар. биологични канцерогени - например инфекции, причинени от вируси (хепатит и папилома вируси, предавани по кръвен и полов път).

Някои видове рак, въпреки че са сравнително широко разпространявани, като левкемии и лимфоми при децата и на тестисите при мъжете, са с по-голяма честота на излекуване. С уговорката да са открити навреме.

Данните на НСИ за 2010 г. сочат най-голям брой смъртни случаи в Северозападния район - 262,4 на 100 000 души население, на другия полюс е Югозападният със 199,7 на 100 000. Като области напред в черната статистика за последната "обработена" година излизат и Плевен, Враца, Монтана, Габрово, Търново, Пловдив.

Тенденцията за увеличаване на заболяемостта и смъртността според онколозите се запазва през последния анализиран период 2000-2009 г. Предстои да обработят и данните за 2010 г. 

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1225833

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.