iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предупреждават за бум от хепатит А - два случая за седмица в Перник

Перник снимка: за хората и събитията - два случая на хепатит

За два случая на остър вирусен хепатит съобщават от Регионална зравна инспекция в Перник. Заболелите са жени на 47 г. и 67 г. от Перник и Радомир. Направени са епидемиологични проучвания в огнищата и са взети необходимите противоепидемични мерки.

Есента на тази година ще бъде епидемична от хепатит А за нашата страна. Очакваме истински бум на заразяванията, тъй като вълната ни подмина в предишните две години, натрупаха се много хора, които нямат имунитет и са податливи за вируса. Това предупреди главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Първият признак за предстоящото развихряне на заразата е увеличаващият се брой на заболелите през лятото вместо през есента, както обичайно се случва, разясни специалистът. 

От тази година обаче започва нормалният цикъл на повишаване, който настъпва веднъж на 5-8 години.

От януари до сега са регистрирани 2813 случая на хепатит А, което е повишение с 2032 случая в сравнение с миналата година. Това означава, че през юни 2010 година болните са били само 800 души.

Това е болест на младите хора, тъй като заболеваемостта е най-висока сред 7-, 8-, 10-и 15-годишните и се прихваща от лоша хигиена и мръсни ръце, обясни още д-р Ангел Кунчев.

По думите му на това заболяване може да се противостои чрез добра лична хигиена. Като добър пример той посочи скандинавските страни и най-вече Швеция, където в резултат на постоянните разяснения и напомняния за спазване на добра хигиена годишно има 30-ина случая, докато у нас достигат понякога и до 30 000.

Практиката показва, че заболеваемостта от хепатит А през зимата и пролетта е много ниска. От август броят на болните започва да расте и през септември, октомври и ноември заболяването достига пика си. Това се дължи на факта, че хепатит А има много дълъг инкубационен период от месец и половина-два.

Това, което се случва през юли и август, излиза налице чак през септември, октомври и ноември.Повече от половин милион нашенци са заразени с хепатит А, голяма част от тях обаче не подозират за инфекцията и я откриват едва когато се прояви като жълтеница, съобщи междувременно Весела Савова от Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".

Превантивни мерки
Ваксината е най-сигурната защита срещу хепатит А. Тя представлява малка доза инактивирани («убити») вируси на хепатит А и помага на имунната система да изгради антитела срещу заразата. Препоръчва се на всеки неболедувал от хепатит А на възраст над 1 годинка. Особено наложителна е тя за хората с хронични чернодробни заболявания. Препоръчва се още на пътуващи за по-продължителен период в страни с лоши санитарни условия, както и на зависими от наркотиците. Ваксината обаче не отменя спазването на добра лична хигиена – измиване на ръцете преди хранене, на плодовете и зеленчуците.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.