iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Профилакториумът с нови 50 000 лв. заеми

Профилакториумът с нови 50 000 лв. заеми сн. Архив

Профилакториумът в Перник задлъжня с нови 50 000 лв. Този път от болницата взеха пари на заем от „Топлофикация“ и „Жилфонд“. Причината е, че е трябвало да се изплатят заплатите на служителите за деветте месеца, в които не са получавали пари.

Профилакториумът е изпаднал във финансов колапс. Запорирани са сметките на дружеството заради дългове към бюджета и доставчици. Във връзка с изключително тежкото финансово състояние на болницата, се е наложило ВрИД управителят на здравното заведение д-р Йорданка Александрова да сключи договори за заем в размер на 30 000 лв с топлофикационното предприятие и за още 20 000 – с общинската фирма “Жилфонд”. Двата заема са взети с благословията на група съветници от ГЕРБ и лично на председателя на ОбС Владислав Караилиев.  Днес минипарламентът узакони  контрактите за заем.

Преди да се стигне до това решение обаче в залата вилняха страсти, разменяха се обидни реплики. На специална сесия вероятно ще бъде обсъдено предложението на Ненко Темелков за разкриването на допълнителни социални институции, от които биха могли да постъпват финансови средства в здравното заведение. Така щял да се запази сградния фонд и терена от евентуални крупни кредитовзискатели. Ставаше дума за Дневен център психично здраве и Дом за възрастни хора, които са държавно делегирани дейности.  Сградата е строена за капацитет от 300 – 400 легла. Сега те са свити до 120, а заети в момента са едва 39, информира кметът Янакиева.

За да може да бъде сключен договор със Здравната каса и да започнат да постъпват средства, вчера съветниците гласуваха Профилакториумът да бъде преструктуриран, като легловата база бъде намалена до 60 легла. Това вероятно ще доведе и до свиване на персонала.

Местните законотворци дадоха съгласие да бъдат обявени и конкурси за постоянни управители на двете здравни дружества – Профилакториума и Медико-дентален център 1.

 

Информация: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.