iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сърцето бие уморено

Перник снимка: за хората и събитията - д-р Александър Алексиев

Днес - 29 септември 2011  е Световният ден на сърцето. Статистиката показва, че 60% от българите умират от сърдечно-съдови заболявания, коментира по този повод  кардиологът д-р Александър Алексиев. Отскоро бившият шеф на пернишката белодробна болница отново работи в Националната кардиологична болница в София. За жалост и там негови пациенти са много  перничани със сърдечни проблеми.   

 

Проблемът се корени в липсата на адекватна профилактика, категоричен е специалистът, който припни, че от началото на тази година предвидените за това средства са сериозно орязани.

 

Според данни на Световната здравна организация в Европа България е на първо място по смъртност, причинена от сърдечни заболявания и в  десетката от страни в света с печална статистика в това отношение.

 

Според д-р Алексиев стресът, на който е подложен съвременният човек, е основна причина сърцето да боледува. Хипертонията е също сериозен рисков фактор, както и повишеният холестерол.

 

Само за една година възрастовата граница при хората с инфаркти е паднала с 10 години. Ако доскоро опасната болест поваляше мъжете около 50 години, то сега не рядко даже 27- 30 годишни получават тежки и значими последици от ненадейни инфаркти.

 

Медикът съветва да се пазим от стреса, да водим природосъобразен живот и да се храним със здравословни храни – плодовете и зеленчуците да са част от ежедневното меню, солта в храната  да е по-малко, а активното движение да е начин на живот. 

 

Световният ден на сърцето се прави всяка година по инициатива на Световната федерация на сърцето, в партньорство със Световната здравна организация, UNESCO и с подкрепата на други международни организации. Традицията е утвърдена от 2000 г.

 

Любопитни факти за сърцето:

 

Човешкото сърце тежи при мъжете 280 - 340 гр, а при жените 230-280 г.

 

Първата открита сърдечна операция е направена през 1893г. от д-р Daniel Hall Williams.

 

Десният бял дроб на човека е по-голям от левия. Това се дължи на разположението на сърцето. 

 

Зехтинът намалява риска от настъпване на сърдечни усложнения.

 

За един живот, сърцето изпомпва близо  1,5 милиона бъчви кръв – достатъчно да се напълнят 200 жп цистерни.

 

Болшинството от инфарктите се случват между 8 и 9 часа сутринта.

 

Някога се е мислело, че сърцето контролира емоциите.

 

Всеки ден умират 2,700 души от сърдечни заболявания.

 

Сърцето на възрастен човек бие 72 пъти в минута; 100,000 пъти на ден; 3,600,000 пъти в година; и 2,5 милиарда пъти през целия живот.

 

Кръвоносните съдове в тялото имат обща дължина около 100,000 км.

 

Кран на чешма трябва да бъде отворен непрекъснато поне за 45 години, за да бъде еквивалентно количеството на водата, изтичащо през него на количеството кръв, което сърцето изпомпва за един човешки живот.

 

Количеството кръв, изпомпвано от сърцето може да варира широко – от 5 до 30 литра на минута.

 

Всеки ден сърцето генерира достатъчно енергия да движи камион в продължение на около 30 км. А за целия живот, генерираната енергия е достатъчна за отиване до Луната и обратно.

 

Тъй като сърцето има способност да създава собствен електрически импулс, то може да продължи да бие дори и извън тялото дотогава, докато получава достатъчно кислород.

 

Египтяните са вярвали, че сърцето и другите големи органи имат тяхна собствена воля и могат да се движат в тялото.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.