iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Токсини в маркови дрехи съсипват репродуктивните органи

Перник снимка: за хората и събитията - токсини в дрехи

Следи от токсични продукти са открити в изделията на 14 големи модни марки. Намерените токсини могат да увредят сериозно репродуктивните органи на човека, това съобщи природозащитната организация "Грийнпийс" в китайската столица.

В списъка на известните фирми с опасни за здравето облекла попадат "Адидас", "Калвин Клайн", "Лакост", "Ейч енд Ем", "Ралф Лорън", "Абъркромби енд Фич", "Конвърс" и др.

От "Грийнпийс" купили облекла от водещи  марки в 18 страни, произведени главно в Китай, Виетнам, Малайзия и Филипините. След това организацията предала проби от влакната за химичен анализ.

В 2/3 от случаите е открит нонифенол, изключително токсично химическо съединение, което предизвиква хормонални смущения, заяви на пресконференция в Пекин Ли Ифан, представяйки доклада на организацията "Мръсно бельо 2".

"Това не е само проблем на развиващите се страни, в които се произвеждат тези платове, а и на тези, които внасят тази продукция", подчерта Ли Ифан.

Според "Грийнпийс" остатъчни количества нонифеноли се освобождават, когато дрехите с токсина се перат в страните вносителки, където употребата му е строго забранена.

Миналия месец организацията публикува доклада "Мръсно бельо", който изобличаваше доставчиците на големите текстилни марки в химическото замърсяване на някои китайски реки. След огласяването му фирмите "Пума" и "Найки" се ангажираха да отстранят от производствения си процес всякакви токсични химикали до 2020 година. Докато "Адидас" публикува мъгляво комюнике, без ясен ангажимент в тази област, припомня организацията.

Източник: ЕкипНюз

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.