iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учени препоръчват вино вместо йод като антидот

Вино

Пийте червено вино вместо йод срещу радиация. Това съветват родни професори, след като паниката от взривовете в японската атомна централа "Фукушима" завладя света, ни съобщава "Стандарт".

Макар ядреният облак да е много далече, хиляди българи щурмуваха аптеките за йод, коментират от вестника и цитират здравното министерство, което предупреждава, че прекаляването с йод е вредно за щитовидната жлеза.

Много по-добра бариера срещу радиацията е червеното вино с повече танин, обясни пред "Стандарт" проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене.

Гроздовият еликсир има мощно антиоксидантно действие и пази от външни агенти, разясни тя. Проучване на лондонски учени доказало, че българските вина са особено полезни в това отношение, допълни проф. Байкова.

Жители на Враца също гонят радиацията с наздравици, като добавят към виното и люто чушле. Рецептата им е известна от украинки и рускини, омъжени в града след аварията в Чернобил. Тъкмо от заразения район те донесли домашната антирадиационна "ваксина".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.