iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Укрепи имунитета си през есента, независимо от изборите

Перник снимка: за хората и събитията - есен

Есента е сезон, който предлага много възможности за повишаване на имунитена на човешкия организъм по естествен начин. Независимо от развихрените страсти около изборите, ангажирали много хора в щабовете на претендентите за местната власт, нищо не пречи да се живее здравословно.

Есента е сезонът, в който е препоръчително да се консумира повече тиква, ябълки, моркови и зеле, т.е. сезонни продукти. Желателно е да се набляга на пресните салати, зеленчуци и плодове. Всички тези храни повишават имунитета.

Добре е да включат в менюто  и картофи, богати на антиоксиданти. Пазарът предлага и броколи, като добър източник на витамин С,и морски продукти, съдържащи селен и ненаситени мастни киселини.

Не бива да се пренебрегва и киселото мляко.  Макар и купено от магазина, а не заквасено по бабината технология, то съдържа полезни бактерии,  много важни за доброто храносмилане и засилване на имунната система, защото  успешно се борят с размножаването на вредните бактерии. Такива свойства притежават още лукът, чесънът и бананите.

Медът трябва да присъства редовно на трапезата, но се постарайте да намерите хубав, домашен мед и да не купувате такъв със съмнителни съставки. Не забравяйте и ядките - орехи, бадеми, лешници...

Старайте се в ежедневното меню да присъства повече топла, готвена, домашна храна.

Наблегнете и на продукти, които съдържат повече цинк. Той е особено важен за обмяната на веществата; съдържа се в морските продукти, яйцата, сиренето и месото.

Имайте предвид, че прекомерната употреба на захар води до отслабване на имунитета и затова трябва да се внимава с продуктите, които я съдържат.

През есенните и зимните месеци излагането под студен душ едва ли ще е по силите на всеки, но със сигурност това е много полезен метод за закаляване.

Друг начин за укрепване на имунната система е танцуването. Под ритъма на музиката кръвта в организма по-бързо се разнася по съдовете, клетките по-активно усвояват кислорода, а така укрепва целия организъм.

Тонизиращо действат на организма и едночасовите разходки сред природата. Поне три пъти седмично укрепвайте своя имунитет и този на цялото семейство чрез  разходки на открито и свеж въздух, като по този начин гарантирано ще укрепнете защитните сили на организма и ще прекарате приятни мигове в приятна компания.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.