iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В ОДЗ "Радост" вече няма жълтеница

В ОДЗ "Радост" вече няма жълтеница сн.registarnauchilishtata.com

В ОДЗ „Радост“ в кв. Църква тази седмица няма нови заболели от хепатит А. Има петима души в района, заболели от жълтеница за периода от 28 януари до 3 февруари, но сред тях няма деца от забавачката.

Преди около две седмици се разболяха  10 деца от една и съща група и това стана причина за притеснението на гражданите. Източник на взрива от жълтеница не е водата, заявиха тогава от РЗИ. Храната също не е причинила заболяването. Отрицателни са и пробите на персонала.

Според епидемиолозите, заразата се е разпространила по контактно- битов път. Децата са се заразявали едно от друго, докато са играели. За да се пресече разпространението на заболяването са направени предписания на личните лекари и на директорката на детското заведение. Изследвани са контактните с болните лица не само вътре в семейството, изследвания са правени и на по- близките им роднини. На няколко пъти екип от инспекцията е ходил на място, за да взема проби от рискови външни повърхности- кухненски плотове, детски играчки, съдове за храна.

Въпреки предприетите противоепидемични мерки, от РЗИ подчертаха, че тъй като инкубационният период на хепатита е доста дълъг, не се изключват нови случаи на болни деца.

Информация:gradski.org

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.