iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Високите градуси не помагат срещу студа

греяна ракия сн. Интернет

„При екстремни минусови температури не е желателно организмът да бъде натоварван с алкохол”.  Такова мнение изказва в предаването „Тази сутрин” д-р Мартин Иванов, планински спасител и травматолог, който се обяви категорично против употребата на спиртни напитки за сгряване в рекордните студове.

„Усещането, че алкохолът помага е измамно. Той води до много по-бързо настъпване, както на локални измръзвания, така и на общото охлаждане на организма,” посочи експертът.   

„По отношение на студовата травма има основни правила на поведение,” каза Иванов. Тъй като най-често измръзват крайниците, ходилата, ръцете, лицето, добре е първоначално да се поставят във вода с температура от 7 до 10 градуса, която постепенно да се затопли.

Мокрите дрехи, чорапи и ръкавици трябва да се свалят, посъветва д-р Иванов, като добави, че измръзналите крайници е добре да се подсушат.

Ако не бъдат взети мерки, хипотермията, или общото преохлаждане на организма, настъпва постепенно. Първите признаци за нея са настръхването на кожата и неконтролируемото треперене на тялото, обясни планинският спасител.

„Когато телесната температура падне под 35 градуса, тогава започва да се проявява хипотермията. Пострадалият изпада в по-унесено състояние,” посочи специалистът. По думите му, ако треперенето е спряло отново, хипотермията вече е в напреднала фаза.

Според д-р Мартин Иванов важно е пострадалият да не се движи активно, защото тази намеса може да предизвика влошаване на състоянието и смърт.

Всеки има индивидуални способности за поддържане на вътрешната телесна температура в рамките на нормата, които зависят от състоянието на мускулатурата и енергийните запаси на организма.  

Топлите дрехи са онези, които задържат въздух, каза още планинският спасител. Според него плътните дрехи са противопоказни, защото нарушават кръвообращението на кожата и запотяват. Д-р Иванов посъветва да се носят по-свободни дрехи./bTV

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.