iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Внимание: сезонът на кърлежите започна

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Хубавото време и високата трева са сезона на кърлежите, но ако севнимава може да се избегне среща с такъв паразит.

Кърлежите са кръвосмучещи паразити върху различни бозайници, в това число и хора, птици и влечуги. Те се хранят рядко - обикновено по веднъж във всяка фаза от развитието си. Могат да издържат на гладуване с години, а някои - до 11-12 години. Женските индивиди след насмукването си с кръв снасят яйца и загиват. От яйцата се излюпват ларви, а по-късно и нимфи, като и двата стадия кръвосмучат, следват възрастните индивиди (женски и мъжки). Прикрепването за кръвосмучене става чрез сложен апарат, т. нар. хоботче. Той притежава обратни зъбци, които задържат кърлежа върху мястото на прикрепваме и пречат на отстраняването му.

Те се срещат обикновено в райони с богата растителност, но могат да се открият и на други места -детски площадки, зелени площи между жилищните блокове, парковете и плажовете.

Какви болести причиняват

Те са не само преносители, но и съхранители на редица инфекции, някои от които водят до хронични заболявания като лаймска болест, марсилска треска и вирусен енцефалит, пренасяни от кучешкия кърлеж. Хеморагичната треска пък се пренася от най-едрия кърлеж.

Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, затова често остава незабелязано. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по рядко чрез смачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на запития кърлеж е най-добрата профилактика. Възможно е заразяването да стане само часове след запиването на кърлежа.

Как да постъпим, ако ни ухапе кърлеж

Най-важно е правилно отстраняване на запития кърлеж. Той трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване. Неправилно е и мазането на мястото на запития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза. По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.

• При дълбоко впит кърлеж или когато при ваденето му в кожата са останали части от него, незабавно да се потърси лекар.

• Да се направи щателна дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа.

• Ако ви е ухапал кърлеж, в продължение на 30 дни наблюдавайте мястото за:
• Локални прояви - на мястото на ухапването - зачервяване, оток, болка.

• Общи прояви - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.

Как да се предпазим

• Избягвайте посещението на райони с гъста растителност и висока влажност поради благоприятните условия за развитие на кърлежите. За почивка в природата използвайте отъпканите и лишени от буйна растителност места.

• Носете подходящо затворено облекло - добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, за да могат лесно да бъдат открити полазилите ви кърлежи.

• Използвайте репеленти за кожата и перметрин за дрехите. Едни от най-ефективните репеленти (отпъждащи вещества) са: бензилбензоат, ДЕТА, дибулфталат, диметилфталат. Те се нанасят по откритата кожа. Предпазният ефект на репелентите се увеличава до 8 – 15 дни, ако горните дрехи се импрегнират с тях или с комбинацията репелент плюс синтетичен пиретроид. Накиснатите дрехи се оставят да изсъхнат и след 24 часа се обличат.

• Ежедневно оглеждайте тялото си за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой върху тялото. Това е най-важният момент в неспецифичната профилактика на кърлежопреносимите заболявания.

 

Редактор: Стояна Здравкова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.