iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Защо боли гърлото?

Перник снимка: за хората и събитията - болки в гърлото

Болките в гърлото са едни от признаците на възпалителен процес, като най-честите причини са вирусните инфекции, които се разпространяват по въздушно-капков път.

За най-популярни заболявания се смятат възпаление на ларинкса, гласните струни, сливиците, а също така възпаление на лигавицата на гърлото.

Болките в гърлото съпровождат също така ангина и грип. Факторите, подпомагащи заразяването, са охлаждането на организма, запушеният нос, прекият контакт с болен, пребиваването в задушни, рядко проветрявани помещения, физическото и психическото претоварване, лошото хранене, отслабването на лигавицата и др.

Болките в гърлото съпътстват много вирусни и бактериални инфекции. Най-често срещани сред тях са вирусно възпаление на гърлото – фарингит, грип, стрептококова ангина.

В случаите на вирусни инфекции медицината е безсилна – остава само да се лекуват симптомите (смекчаване на последствията от заразяването). Болестта преминава за около 7 дни. По принцип на болните се препоръчва да останат няколко дни вкъщи, да ограничат физическия труд, да приемат и прилагат лекарствени препарати без рецепта с аналгетично и намаляващо температурата действие, витамин

С и прополисови препарати (повишават естествения имунитет на организма и предпазват от повтаряне на вирусните инфекции, намаляват болките), калций, големи количества течности (при поддържане на високата температура организмът лесно може да се обезводни, домашни и „народни” рецепти за борба с инфекции, инхалации.

Препоръчително е да се ограничава тютюнопушенето и пиенето на алкохолни напитки, да се избягва използването на силни миризми и дезодоранти; стаите, в които е болният, да са с висока степен на влажност, да се прилага лека, богата на витамини диета, да се употребяват таблетки за смучене.

Не може изцяло да изключим възможността да се заразим, но можем да я ограничим, като:

- избягваме пребиваване между много хора по време на повишена опасност от простудни заболявания;

- прилагаме диета, богата на плодове и зеленчуци;

- избягваме дразнещите фактори (цигари, алкохол, сух и замърсен въздух);

- осигурим почивка на нашия организъм;

- се обличаме подходящо за сезона (шапка през зимата);

- спортуваме активно и водим здравословен начин на живот;

- дишаме през носа;

- коригираме дефектите на горните дихателните пътища (премахване на полипи, хронични сливици);

- прилагаме препарати, които увеличават естествената защита на организма – прополис, витамин С, ехинацея.

Важно е да знаете, че:

Болките в гърлото могат да бъдат предизвикани от опасни вирусни заболявания (варицела, скарлатина, морбили, дифтерия и други), сериозни бактериални инфекции (ангина), чужди тела, стоматологични заболявания (например възпаление на венците, кариеси и други) и др.

Незабавно трябва да се консултираме с лекар, ако забелязваме следните симптоми, съпътстващи болки в гърлото: затруднено дишане, задушаване, схванатост на врата и силно главоболие, сериозни проблеми с преглъщането, обрив, болки в ухото, синусите, пробождане в гърдите, дълго време задържаща се температура около 38 градуса, болки в гърлото повече от 5-7 дни, както и във всеки друг съмнителен случай./ health.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.