iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Зелената салата не става чиста само с течаща вода - видео

Зелена салата

Много често през пролетта в менюто ни присъства марулите. Добре е да знаем обаче, че  зелената салата не се измива добре просто под течаща вода. Най-добре е да я разделим на отделни листа, които да потопим в дълбок съд с вода.

След като изчакаме около две-три минути,  листата се изваждат един по един и се измиват под струя течаща вода. На дъното на съда често се откриват  цяла шепа пясък и  пръст, а във водата плуват насекоми и малки червейчета.

Репичките също трябва да се почистват добре. Те първо трябва да бъдат  лишени от коренчетата и от листата си, а след това да бъдат добре измити под течаща вода, като енергично ги търкате с четка или ръка. Така се отстраняват парчетата почва, полепнали по тях.

Пресният лук и чесън първо се чистят от увехналите листа и корените, а след това се измиват добре.

Пролетната салата може да е полезна за почистване на организма от токсини. Марулите и спанакът са пълни с витамини и помагат за лечението на някои болести. Зелената салата има по-специално действие, като помага за подобряване на дейността жлезите с вътрешна секреция. В нея се съдържат витамините А, В, С, D, Е, освен това  и - лецитин, калциеви, железни и фосфорни соли.

 

Съвсем леко горчивият  вкус на марулите . Това се дължи на гликозида лактуцин, който се намира в млечния сок на стъблото и листата.

Чесънът, лукът и репичките, магданозът и копърът  също трябва да фигурират в ежедневното меню през пролетните месеци.

Доказано е, че салатата успокоява нервната система.

 Особено ако е мезе за хубава ракийка или мастика. Но ако салатата  е повече, ще изпие доста алкохол, а това може да доведе и хора с по-изискан вкус до слушането на кючек с името „Зелена салата”:

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.