iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

314 деца с увреждания има в пернишко

314 деца с увреждания има в пернишко 07_1406114464

Дирекция „Социално подпомагане” в Перник е регистрирала 10 050 хора с увреждания. Това е около 10% от жителите в община Перник. Справката е направена към 31 декември 2013 година, съобщи днес директорът на Регионалния исторически музей Емилия Велинова в рамките на представянето на проекта „Работно място – предпоставка за социална адаптация и професионална реализация”. Тя уточни, че музеят е единствения културен институт, достъпен за хора с увреждания.

От обявената статистика – 341 са деца с увреждания. В същото време в Бюрото по труда са регистрирани само 445 души с увреждания, а от тях са наети 174 души.

„Тези цифри ни говорят за социалната и обществената изолация, за страха на хората с увреждания, че ще бъдат наети на работа”, коментира Велинова. Тя сподели още, че специално изследване е констатирало, че в национален мащаб само 10 процента от хората с увреждания са наети на работа.

Велинова цитира и председателя на Агенцията за хората с увреждания, който казва – обществото трябва да подпомага и да е съпричастно, защото всеки от нас може да попадне в тази група, никой от нас не е застрахован.

По данни на Световната здравна организация над един милиард хора в света са с увреждания. И само 22 на сто от тези хора са били наети на работа през 2012 година.

В рамките на проекта „Работно място – предпоставка за социална адаптация и професионална реализация”, който реализира музеят в Перник ще бъде подобрена работната среда за работещите в музея лица с увреждания и ще бъдат създадени подходящи условия за пълната им трудова реализация. В отдел „Фондове” към културната институция ще бъде оборудвано едно място за уредник, което ще бъде заето от жена, завършила „Българска филология”. В отдел „Връзки с обществеността” пък ще бъде адаптирано едно работно място за информатор. И двете назначени лица са с трайни увреждания от 71 до 90%, намалена работоспособност .

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

15-Февруари-2017

16-Февруари-2016

16-Февруари-2015

15-Февруари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com