iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бебе се разболя от ваксина

Бебе се разболя от ваксина 01_1421850347

Бебе на 13 месеца от Димитровград се разболя от ваксина срещу морбили, като била имунизирана срещу морбили в края на октомври 2014-а, но после вдигнала температура и състоянието и се влошило.

Майка й Неделина Апостолова тръгнала по лекари, които обаче предполагали алергична реакция.

„10 дни я лекувахме неправилно срещу алергия. Трима лекари не предположиха, че това е от ваксината, макар да и бе поставена съвсем наскоро”, възмущава се Неделина. По думите й разбрала, че някои доктори са били инструктирани да не предполагат имунизацията като причинител на усложненията.

Детето обаче се гърчело с висока температура

и майка му го завела директно в болница „Света Екатерина”. Там направили кръвен тест и лекарят отсякъл че това е „постваксинално морбили”. Случвало се понякога защото тази ваксина за разлика от всички останали е жива, а не убита. В момента, в който били спрени противоалергенните лекарства, издайническият обрив избил. След адекватното лечение малката се подобрила.

В същото време случаите в Димитровград зачестили дотолкова, че вече доста родители са в паника от постваксинални усложнения. В сформираната специално за целта фейсбук група много майки се заричат да не имунизират децата си.

„Опитът да се откажем от ваксина обаче бе посрещнат със заплаха за глоба, а при декларация от наша страна, че ще си я платим, ни поискаха писмен отказ, заверен при нотариус”, коментира бащата на друго дете.

Младата Неделина пък е на кръстопът. Опитът й да откаже задължителната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш я

сблъсква с чл. 209 от закона за здравето

който предвижда всеки родител, отказал ваксина, да бъде глобен от 50 до 200 лв. За последните 5 години са глобени 22-ма родители, свидетелстват от РЗИ Хасково. Без задължителни ваксини детето не се допуска на градина и училище, спират му се детските и т.н. Здравните власти признават отказ от ваксина само по лекарски показания или пък отлагане, ако към момента на имунизация детето е болно.

В края на миналата година в Регионалната здравна инспекция в Хасково са постъпили от АГ отделения в Пловдив две нотариално заверени декларации за отказ от имунизация на новородени, които са на родители от Хасково.

Ваксините отдавна пораждат казус между българското и европейското законодателство. В Европейската конвенция за правата на човека изрично е записано, че нито едно лице не трябва да бъде подлагано на лечение или манипулация без негово съгласие.

В нашият закон обаче е добавено, че това е така, освен ако болестта не представлява опасност за обществото, какъвто е случаят с болестите, срещу които се поставят ваксини в България.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.