iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Болницата в Перник може да фалира

Болницата в Перник може да фалира 07_1404283470

Ако бюджетите на областните болници бъдат намалени с 33%, те ще фалират. Сред тях е и МБАЛ „Рахила Ангелова в Перник. „Или трябва по-лошо да лекуваме болните т.е. да намалим разходите за лекарства или трябва да съкратим персонала, да намалим работните заплати, за да можем да влезем с тази дейност да влезем в тия лимити“, заяви д-р Иван Евлогиев – изпълнителен директор на МБАЛ-Перник.

Лечебните заведения не могат да свият дейността си, тъй като обслужват огромни райони и пациентите им са предимно спешни. Затова лекарите настояват за спешна актуализация на бюджета на касата.Областните болници покриват големи райони и по никакъв начин не могат да ограничат дейността си.

„Ние имаме голям процент преминали спешни пациенти и малък процент планови пациенти. Което няма как да върнеш един спешен пациент нали и да го върнеш до по-късна дата. Това ще доведе то големи просрочени задължения и блокиране на сметки“, обясни пред БНТ д-р Нели Савчева – изпълнителен директор на МБАЛ-Габрово.

Все още чакат парите си за изработеното над лимита – от април. По-тревожни, обаче са заявките за драстично орязване на бюджетите им. „Намаляването с още 33 процента на финансирането през следващите месеци ще ни изправи пред ситуацията на невъзможност за оцеляване“, каза д-р Стефан Филев – изпълнителен директор на МБАЛ-Велико Търново.

Тези мерки, обаче, са крайно неприемливи. Затова единственият изход, според лекарите, е спешна актуалицзация на бюджета на здравната каса. Предложението на касата за актуализация, първо трябва да мине през Министерския съвет, преди да се гласува от парламента. Актуализация, обаче, не присъства в дневния ред на кабинета за днес.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.