iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Болниците ще получат пари

Болниците ще получат пари 01_1421848333

Болниците ще получават от март до края на годината по 90% от това, което са похарчили през съответните месеци от миналата година. Това съобщи управителят на здравната каса Румяна Тодорова, цитирана от Дарик радио.

Извън тези пари няма да им се възстановяват никакви средства, изхарчени в повече от планираното, предупреди тя. Фиксираният бюджет е заложен в новите методики за финансиране, които трябва да влязат в сила до края на февруари. "Парите, които са планирани в бюджета за болнична помощ, са горе-долу 90% от реално платените за 2014 г.", каза още Тодорова. Тя допълни, че до март болниците ще получат и още 5% от платеното през м.г. за спешност, но тези пари ще трябва да бъдат компенсирани в следващото тримесечие.

За да няма преразходи, касата за пръв път тази година ще може и да намалява цените на клиничните пътеки, по които болниците отчитат повече случаи от предвиденото.

В понеделник надзорът на НЗОК разблокира 190 млн. лв. от оперативния резерв на институцията. 170 милиона ще бъдат насочени за болничната помощ, а останалите 20 - в извънболничната, и с тях ще се изплати дейността на болници, лекари и лаборатории през декември м.г. За януари обаче за болниците е определен таван от 120 млн. лв.

Според Тодорова основният проблем тази година е, че средствата за аптеките и за онколекарствата няма да достигнат, тъй като бюджетът за тях е заложен с дефицит. Затова от касата се надяват да бъдат договорени отстъпки от лекарствата за рак.

Източник:

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.