iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Болниците вече ще плащат и за постигнати резултати

Болниците вече ще плащат и за постигнати резултати 11_1417011119

Променят се плащанията на здравната каса. Тя вече ще плаща на болниците и за лекарства според постигнатия резултат, а не както в момента - просто за отчетен случай. Това обеща здравният министър Петър Москов.

"В момента се финансира услуга - вие сте преминали през болницата, там е подадена услуга, а какъв е резултатът от тази услуга, вече финансиращия орган не го интересува толкова. Сега ще трябва да започне да го интересува. Към момента нито аз, нито който и да било друг може да ви каже дали вложените публични средства в лечението на всеки един български гражданин са максимално ефективно насочени, дали вложените десетки, стотици хиляди, понякога в конкретно медикаментозно лечение, са с някаква ефективност и дали следващата година трябва да се продължи по този начин", поясни той. За подобна промяна настояват и от здравната каса, тъй като ежегодно разходите на НЗОК растат, както и хоспитализациите и броят пациентите, получаващи медикаменти, без да е ясно има ли изобщо положителен резултат за болните. В момента касата плаща лекарствата по списък, наложен от националния съвет по цените на медикаментите, а болниците получават парите си само срещу отчет за преминал болен.

Според Москов за промяната е нужно и въвеждането на електронно здравеопазване догодина, с което да се следят ефектите от определени терапии и хоспитализации.

Реформата в здравеопазването ще бъде проведена в следващите две години, обеща министърът. Тя ще включва и функционално и административно сливане на болници на регионален принцип и въвеждане на индивидуални пакети от услуги в извънболничната помощ.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.