iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Цирозата и ракът на черния дроб ще са разпространени много

Цирозата и ракът на черния дроб ще са разпространени много 02_1424786771

Очаква се бум на цирозата и рака на черния дроб. Това прогнозират специалистите, като бумът ще бъде в периода между 2015 и 2023 г.

Това каза началникът на отделението по вътрешни болести в Университетска болница "Софиямед" проф. Константин Чернев. „В този период се очаква да се увеличи многократно броят на пациентите с тези болести, защото те се проявяват около 15 години след като човек се разболее.

Следователно всички заразили се преди около 15 години ще проявят симптоми сега и в близките няколко години”, обясни той. Според специалистите именно това е бил моментът, в който е имало най-много заразявания, а резултатът от тях ще видим сега.

По думите му цирозата и ракът на черния дроб са последните два стадия, до които достига човек, заразил се с хепатит С, но за да се стигне до тях, е необходимо време. Тъй като тази инфекция се предава само по кръвен път,, другата най-застрашена група хора са тези претърпели операции преди 1991 г., когато още не е имало тестове за този вид хепатит, обясни професорът.

Той допълва, че тогава тестовете и лечението са били в зародиш, а и поради липсата на ясни симптоми е било трудно човек да разбере дали е заразен. Всички тези фактори превръщат хората над 60 години в една от най-рисковите групи в момента.

По думите на д-р Чернев става ясно още, че е невъзможно да се заразим от допир или полов контакт с болен човек, а най-честите причини в развитите държави са татуирането, пиърсингът и правенето на маникюр, а в по-бедните - операции с нестерилизирани инструменти. За жалост и у нас е имало епидемии от хепатит С в градове като Стара Загора, Сливен и Чирпан, където недобросъвестни сестри използвали стари игли.

Годишно в България се разболяват около 400-500 души, като едва 20-30 на сто от тях стигат до рак на черния дроб, каза още проф. Чернев и допълни, че медицината толкова е напреднала, че вече може да излекува инфекцията за 3 месеца, стига тя да бъде хваната навреме.

„Проблемът на хората е, че не искат да се изследват”, категоричен е той. Една от причините за това е дискриминацията, с която се сблъскват, обясниха от Българската стопанска камара (БСК). Според тяхно изследване всеки пети човек страни от заразените на работното си място.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

30-Март-2016

31-Март-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.