iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дават поне 1500 лв. заплата за лекар в спешна помощ

Дават поне 1500 лв. заплата за лекар в спешна помощ 02_1456127740

"1500 лева за лекар и 900 лева за сестра ще е заплатата в Спешна помощ и то за целия щат“, каза здравният министър д-р Петър Москов, като допълни: „Ако има трима лекари, а щатът е за шест, парите ще са повече“.

След последното увеличение към края на юли миналата година възнагражденията на лекарите в спешните центрове станаха 1000 лева, а на фелдшерите и медсестрите - 750 лева, припомниха от Министерството на здравеопазването. Тогава в сектора постъпиха нови 125 лекари, 95 медицински сестри и 68 шофьори.

Министър Москов обяви още, че занапред държавата ще купува медикаменти за болниците на нормална цена, като допълни, че oосега е имало картел
Така лечебните заведения ще дават по-малко пари за лекарства, уверява министърът.

За един вид антибиотик в рамките на цялата държава доставчикът може да е един – този, който даде по-ниска цена, каза още д-р Москов.

Той припомни, че парите за здравеопазване в доболничната помощ през тази година са с 56 млн. лева повече спрямо тези през 2015-а.

Отваряме и три нови клинични пътеки. Те ще включват голяма хирургична или ортопедична интервенция или тежко нервологично заболяване, като например инсулт, за които има нужда от рехабилитация, съобщи още той.

Досега след изписването на болния за него се грижеха неговите близки.

Министър Москов увери още, че за лъчетерапия онкоболните вече няма да плащат от джоба си. Той припомни, че редица лечебни заведения у нас вече разполагат със супермодерната апаратура. Тази терапия се поема от здравната каса.

Хората ще усещат, че техните пари влизат ефективно в тяхното лечение. Пари, които влизаха в схеми с фармацевтични фирми досега, сега бяха овардени, каза здравният министър д-р Петър Москов.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.