iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ДКЦ-тата нямат право да искат пари на пациентите за направление

ДКЦ-тата нямат право да искат пари на пациентите за направление 08_1440657194

ДКЦ-тата нямат право да искат пари от пациентите, за да им дадат направление за рехабилитация в санаториум по линия на НОИ, като това съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването, които са отправили запитване до осигурителната институция след постъпили сигнали от пациенти, че са им искани пари.

"Проверката ни показа, че искането на пари от пациенти в такива случаи е практика, която е официално обявена в някои столични ДКЦ. Лечебните заведения за извънболнична помощ изхождат от неправилното разбиране, че щом дейността не се заплаща от НЗОК, то следва и направленията да се заплащат от пациента. За да няма никакво съмнение и спор по този въпрос, отправихме писмено запитване до НОИ - институцията, която финансира профилактиката и рехабилитацията", съобщават от центъра. В отговор управителят на НОИ Бисер Петков е изложил становище, че направленията не следва да се заплащат от пациента, защото са част от лечебно-диагностичния процес. Тъй като съгласно Закона за нормативните актове тълкуването на разпоредбите се извършва от този, който е издал акта, то отговорът на НОИ представлява по същество такова тълкуване на нормативния акт и следва да се прилага в практиката, уточняват от центъра.

България ще зачита стаж на наши граждани, работили в Тунис. Така те ще могат да реализират пенсионни права. Същата възможност ще имат и граждани на Тунис, работили у нас. Това предвижда спогодбата за социална сигурност между двете страни, одобрена вчера от правителството. Документът урежда осигуряването при работа в двете държави и изплащането на пенсии.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.