iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Двама от бежанския лагер в Ковачевци заболяха от жиардиаза

Двама от бежанския лагер в Ковачевци заболяха от жиардиаза  09_1410244829

Двама души от болните в бежанския лагер в Коваевци са заболели от жиардиаза през август. Това сочи статистиката на РЗИ в Перник.
Няма опасност в болестта. Тя представлява червейчета, които се развиват в тънките черва.

„Жиардиазата обикновено протича без клинични прояви. Паразитите се размножават чрез просто делене и тапицират плътно лигавицата върху която паразитират. Жиардиазата е широко разпространена, особено в детската възраст. Заразяването става чрез поглъщане на цисти със замърсени ръце, хранителни продукти, вода и др. Механични преносители са мухите и хлебарките, които могат да замърсят различни предмети и хранителни продукти“, обясниха медици.

Всички хора са възприемчиви към заболяването. Болестта протича най-често безсимптомно и рядко с клинична симптоматика, която се проявява като чернодробна, чревна и алергична форма на заболяването.

През август най-сериозна е била заболеваемостта от ентероколити и гастроентерит. Общо случаите са 21. Петима пък са боледували от салмонела. Пред август от инспекцията са регистрирали още 1 човек с вирусен менингит и един – с вирусен хепатит С.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.