iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Две клиники в София получиха разрешение да лекуват онкоболни

Две клиники в София получиха разрешение да лекуват онкоболни 12_1450190477

Министерството на здравеопазването е издало разрешение за дейност на два нови онкологични центъра в София. Единият е на "Сити клиник", а другият - на болница "Сердика", като те са съвместно с онкологични клиники "Доц. д-р Валентина Цекова". Това съобщи "Медиапул".

Болница "Сердика" вече има една клиника по онкология, а за "Сити клиник", която досега бе специализирана в кардиологичната дейност, онкологията е нова дейност. Новият център на "Сити клиник" ще бъде открит официално утре от премиера Бойко Борисов и здравния министър Петър Москов.

В момента само в столицата има 14 болници, които се занимават с онколечение - химио- и лъчетерапия. 5 от тях са частни, като "Сердика" е лидер с най-много получени пари за онколекарства от здравната каса - близо 17 млн. лв. за т.г. На нея са й платени повече пари, отколкото на държавната специализирана болница по онкология.

От МЗ съобщиха за "Медиапул", че разрешението на "Сердика", в което е вписано вече и второто отделение по онкология, е издадено на 3 декември. "Сити клиник" пък е подала документи за онкологичния си център на 8 декември и до четвъртък миналата седмица още чакаше за "експертна оценка на документацията". Явно вече и "Сити клиник" имат разрешително, след като онкоцентърът ще бъде открит тържествено утре.

Както и през тази година, през 2016 г. ще има мораториум за новите болници - тези, които са получили разрешение за дейност след 31 декември 2015 г., няма да могат да сключват договори за финансиране с НЗОК. Двете нови клиники обаче получават лицензите си преди това и ще могат да работят с касата. От НЗОК твърдят, че това ще стане след 1 април.

И в последните 2 месеца на 2014 г. МЗ издаде лицензи на 6 нови болници и те успяха да изпреварят мораториума за тази година и работят с НЗОК.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.