iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Джипитата ще могат да ни консултират и без да ни преглеждат, по телефона

Джипитата ще могат да ни консултират и без да ни преглеждат, по телефона 08_1407991777

Вече няма да имаме нужда от преглед при джипитата. Те ще могат да ни консултират и без да са ни прегледали. Джипитата ще дават съвети по телефона или онлайн с имейл или по скайпа на своите пациенти.

Това обаче ще става само в работно време, като телефонните консултации ще са задължителни, а тези онлайн – препоръчителни. Това е записано в новия стандарт по обща медицина, който в момента е качен на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане.

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров така ще се регламентира дейността, която и досега джипитата изпълнявали. “Онлайн консултациите са поглед в бъдещето, но разбира се, първо трябва нещата у нас да се нормализират и хората да спрат да нападат лекарите за щяло и нещяло”, подчерта той. В почти цяла Европа тази практика е много популярна, докато в България досега докторите се пазеха да дават съвети по телефона. Във Великобритания например джипито изобщо не е длъжно да посети дете с температура, достатъчно е да се чуе с родителите или да прати напътствията си по електронната поща.
Според пациенти обаче онлайн лечението може да свали качеството на услугата, както и да доведе до нежелани последици, ако болният не бъде обстойно прегледан. Затова трябва да има ясен регламент при какви състояния можем да минем само със съвети по телефона и в какви случаи задължително трябва да ни прегледат, твърдят пациентски организации.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.