iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Глобили са заведения за над 380 хил. лв. за тютюнопушене

Глобили са заведения за над 380 хил. лв. за тютюнопушене 12_1417433015

Наложили са глоби за 380 600 лв. за неспазване на забраната за тютюнопушене на обществени места от началото на годината до края на октомври.

Това показва справка на Министерството на здравеопазването, изготвена след запитване на "Сега". Санкционирани са 660 от проверените 162 167 обекта в цялата страна. От данните излиза, че средният размер на наложените глоби е 576 лв. Съставените актове за нарушения от 28-те здравни инспекции са 704. Направени са и 341 препоръки. За сравнение: приходите от глоби през първото полугодие са 281 300 лв. Тоест за 4 месеца - юли, август, септември и октомври, събраните глоби са само 99 300 лв., а средномесечният приход от глоби рязко пада до 24 825 лв. Това е два пъти по-малко от средномесечните глоби за първите 6 месеца (46 883 лв.). От данните на МЗ става ясно още, че намалява и броят на проверените обекти - през първата половина на годината те са средно 17 500 на месец, а в следващите 4 месеца броят им намалява средномесечно до 14 300.

Обратно на логиката, най-проверявани от здравните инспектори са болниците. Според данните на МЗ от началото на годината до 6 ноември са направени 44 972 проверки в здравни и лечебни заведения. Проверените обекти за хранене и развлечение, където се очаква нарушенията да са най-масови, са 26 341. Именно в ресторантите, кафенетата, баровете, дискотеките и игралните зали са наложени по-голямата част от актовете за тютюнопушене на обществени места.

В предишния парламент депутати от БСП и "Атака" се опитаха да смекчат режима за пушене на закрито с мотива, че забраната не се спазва и че в заведенията масово се пуши, особено след 22.00 часа. Въпреки че левицата имаше предизборно обещание, забраната за пушене на закрито оцеля. Засега глобите остават без промяна - от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв. Санкцията за едноличните търговци е от 1000 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. За юридическите лица глобите са два пъти по-високи - от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 5000 до 10 000 лв.

БЕЗ ПРОМЯНА

При представянето на екипа си новият здравен министър Петър Москов обяви, че подкрепя забраната за пушене, макар и да е пушач. Според него не трябва да се фиксираме върху контрола по спазването на забраната, а върху цялостната кампания за това - младите хора и децата да не започват да пушат. "Нека да кажа, че аз съм резервиран към това да се фиксираме върху един проблем и да търсим все по-армейски методи за неговото прилагане", обясни Москов и добави: "Когато аз изляза от ресторанта, за да пуша навън, а отсреща има училище и пред него децата пушат, това означава, че тази мярка може би не е достатъчна". Според него, ако има допълнително финансиране и национално усилие, то трябва да бъде в училищата, сред младите. "Дали аз ще спра да пуша, вероятно няма да бъде свързано с това дали мога да пуша в ресторант, или не мога. Ще бъде свързано с мое решение - аз съм пълнолетен, ваксиниран и мога да взема самостоятелно решението си", коментира здравният министър.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.