iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има бум на шарка у нас

Има бум на шарка у нас 10_1446015684

Шарка плъзна из страната, като бум на варицела и скарлатина отчитат районните здравни инспекции в цяла България. Само в София за петте дни на миналата работна седмица за регистрирани 20 случая на варицела и 2 на скарлатина.

Преди четиринадесет дни те са били двойно по-малко. В Пловдив варицелата засегна 27 души, 16 от тях са от самия град, като само седмица по-рано броят на заболелите от този вид шарка е бил 19. Други девет са се разболели от скарлатина. Двойно за седем дни е скочил броят и на заразените от варицела и скарлатина в Бургас. Там заболелите са 17 за седмица. Най-висок е пикът на шарката в Старозагорско – общо 36 случая за по-малко от седмица. Децата в повечето села в областта са засегнати от заразата.

Най-много са случаите в самия град, както и Казанлък, Овощник, Розово, Енина, Бузовград, Копринка и Хаджи Димитрово. В Бургас за седмица разболелите се са 17.

Към момента Видин и Видинска област, Благоевградско, Ямболско и Сливенско са най-чисти от инфекцията. Там инфектираните със скарлатина и варицела са единични случаи.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.