iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изписват лекарства по-рано от определения 30-дневен срок

Изписват лекарства по-рано от определения 30-дневен срок 12_1418134959

Личните лекари и специалистите изписват лекарства по-рано заради предстоящите коледни и новогодишни празници. Националната здравноосигурителна каса им е дала зелена светлина.

Следващото предписание трябва да се извърши на датата, до която са достатъчни получените от здравноосигурения медикаменти, съобщиха от касата. Тази дата трябва да бъде отбелязана и в амбулаторния лист, и в рецептурната бланка.

Важна промяна, която влиза в сила от началото на следващата година, е, че болничните листове ще се подават по електронен път в Националния осигурителен институт (НОИ). Особеното е, че издадените след 31 декември болнични на хартиени бланки няма да важат.

Неприятното в случая е, че ако сте се разболели в края на декември, но болничният ви е до началото на януари идната година, а личният лекар ви е издал хартиена бланка, от осигурителния институт няма да изплатят дните от януари.

Предвижда се електронният регистър на болничните листове да заработи от 1 януари 2015 г. От началото на декември тази година лечебните заведения и лекарите е трябвало да се регистрират като потребители на уеб услугите, които предоставя НОИ, за да бъде улеснен обменът на данни между тях и системата на електронния регистър.

Регистрацията се извършва чрез уеб приложение, достъпно през сайта на института. За целта лекарите, лечебните заведения и индивидуалните практики трябва да притежават валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис. Получаването на уникални номера на болнични листове и тяхното предоставяне на лекарите е задължение на ръководителите на лечебните заведения, припомнят от НОИ.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.