iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Изследване: Прясното мляко не е полезно за костите

Изследване: Прясното мляко не е полезно за костите 10_1414750198

Фрактурите на костите вероятно не се влияят от консумацията на повече мляко. Това показва изследване на шведски учени. Според изследването за жените, които пият по повече от три чаши мляко дневно, има по-голям риск от счупвания, отколкото при тези, които консумират по-малки количества.

Те обаче посочват, че проучването им само посочва тенденция и не може се използва като доказателство, че млякото е ведно за костите. Отбелязва се, че фактори като алкохол или наднормено тегло също играят роля.

„Хората, които пият много мляко, са с 50% по-висок риск от тазобедрени фрактури", казва проф. Карл Майкълсън от университета в Упсала.

Изследвани са 61 400 жени за период от над 20 години и 45 300 мъже за 11 години, които е трябвало да попълнят въпросници за консумацията на мляко, кисело мляко и сирена за период от година.

Наблюденията на участниците в последващите години показват, че в групата на консумиращите повече прясно мляко има повече случаи на костни фрактури. Освен това в нея е по-висока и смъртността. Сходна, макар и по-слабо изразена тенденция, е наблюдавана и при изследваните мъже.

Противоположен обаче е моделът при консумиращите кисело мляко (йогурт). В тази група хората, които ядат повече от него са с по-нисък риск от фрактури.

Възможно обяснение е наличието на захари в прясното мляко. Предишни изследвания показват, че те причинят състаряване.

„Резултатите може да поставят под въпрос препоръките за пиенето на много мляко за здрави кости. Но те трябва да бъдат интерпретирани внимателно", казва проф. Майкълсън.

Според него препоръките за балансирано хранене не трябва да бъдат променяни, преди да бъдат направени допълнително.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

14-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com