iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кампания за отбелязване на 24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

Кампания за отбелязване на 24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

Регионална здравна инспекция - Перник ще проведе кампания под мотото "С общи усилия можем да победим туберкулозата". Тя ще бъде през месец март 2014 г. за отбелязване на 24 март - „Световен ден за борба с туберкулозата”. Основната й цел е промоция на поведение без риск от заразяване с туберкулоза сред общността на гр. Перник. Екипът си поставя следните задачи: да информира ученици от 5-ите и 9-ите класове за туберкулозата като инфекциозно заболяване и потребността от извършване на проба Манту, съгласно имунизационния календар, както и да повиши информираността на обществото за същността, рисковите фактори и средствата за борба с туберкулозата, тенденциите за разпространението й.
Дейностите по кампанията са насочени към цялото население на гр. Перник, най-вече към ученици от пети и девети клас и медицинските специалисти от здравните кабинети към училищата и детските заведения.
Основните послания на екипа към населението са:
- Победи туберкулозата чрез пълноценно хранене, лична хигиена, спорт и туризъм! Ключ към победата над туберкулозата е здравословният начин на живот.
- Провери имунитета си срещу туберкулоза с проба Манту!
- БЦЖ-ваксината е сигурно средство за специфична профилактика на туберкулозата!
- Туберкулозата е лечима, но трябва да се открие навреме. Редовно правете своя профилактичен преглед при личния лекар.
В рамките на месец март ще се проведат дискусии за туберкулозата с ученици от училища на територията на гр. Перник. Ще бъде наблегнато на работа с медицинските специалисти от здравните кабинети към училищата за утвърждаване на здравословни навици и здравословно поведение при учениците. Предвижда се изготвяне на материали за туберкулозата, с които всеки гражданин ще може да се запознае с рисковите фактори, признаците на заболяването, както и със специфичната и неспецифична профилактика на туберкулозата.

Източник: rzi-pernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.