iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Клечките за зъби не вършат работа

Клечките за зъби не вършат работа 03_1427113769

От съществено значение е четкането на зъбите два пъти дневно, но само то не е достатъчно. Дори с помощта на най-модерната четка за зъби пространствата между зъбите остават непочистени, а от това ще пострадат вашите зъби и венци.

Ако премахвате храната и плаката между зъбите, намалявате риска от кариес и заболявания на венците, които са основна причина за загуба на зъбите и се предпазвате от лош дъх. Има няколко начина за почистване между зъбите, в зависимост от големината на разстоянията между тях и предпочитанията ви. Независимо кой от тях използвате, може да отнеме известно време, за да овладеете ефективно техниката за почистване.

Конец

Всепризната е необходимостта от ежедневно четкане на зъбите. Това е вярно и за междузъбните пространства. Трябва да ги почиствате най-малко веднъж на ден (най-добре вечер), за предпочитане преди миенето на зъбите. Това позволява на съставките от пастата да навлязат в чистите пространства. С почистване веднъж или два пъти седмично няма да получите резултатите, които бихте искали. Конецът за зъби е ефективен, когато междузъбните пространства са тесни. На пазара се предлагат различни видове – навосъчени и ненавосъчени, под формата на лента, ароматизирани, с флуор и др. Изборът му е въпрос на лично предпочитание. От значение е как и колко често го използвате. Откъснете конец с дължина 40-45 см и го навийте около средните пръсти на двете ръце, като оставите разстояние 2-3 см между палеца и показалеца. Внимателно въведете конеца в междузъбното пространство с движения напред и назад. Ако контактът между два зъба е силен, може да използвате малко натиск, за да преодолеете контактната точка. Дръпнете конеца към едната зъбна повърхност и почистете нежно под и над нивото на венеца. Повторете същото със съседната зъбна страна и всички междузъбни пространства в горна и долна челюст. Някои намират за по-лесно използването на държач за конци. Конците се използват еднократно и се изхвърлят след употреба, тъй като се разнищват и замърсяват.

Четки

Интерденталните четки са с различни размери, за да пасват на различните междузъбни пространства. Подходящи за вас са тези, които плътно прилепват към двете зъбни повърхности и венеца. Поставяйте четката хоризонтално и я движете само напред-назад няколко пъти. За да почистите задните зъби, извийте леко четката. Непрекъснатото огъване може да доведе до счупване на телта и нараняване. След като използвате четката, я измийте внимателно и я оставете да изсъхне. Може да се наложи да използвате различни размери четки за различните междузъбни пространства. Дървените клечки за зъби не са ефективни за почистване между зъбите. Те не трябва да заместват конците или междузъбните четки. Могат да се счупят и да увредят зъбите и венците и се използват само за да се премахнат големи частици храна между зъбите. Иригаторите използват струя вода за почистване на зъбите и могат да бъдат полезни при малки, трудни за почистване пространства, напр. около брекетите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.