iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лекуват с нов апарат онкоболни

Лекуват с нов апарат онкоболни 09_1443274068

Здравната реформа е една и част от нея е да няма онкоболни, чакащи за лечение, каза премиерът Бойко Борисов, след като заедно със здравния министър Петър Москов откри уникален линеен ускорител в болница „Свети Иван Рилски“ в София. С такъв модел разполагат малко страни в Европа.

С новия апарат могат да се лекуват пациенти с всякакви онкологични заболявания, които налагат лъчелечение, поясни директорът на болницата д-р Мариета Райкова. За разлика от киберножа, който може да поеме по четирима болни на ден, капацитетът на ускорителя е 15 души.

България е от малкото държави в Европа, които разполагат с такава апаратура. Имат я още Швейцария, Германия, Италия, Полша и Турция. Силата му е в прецизността и за разлика от старите апарати за лъчелечение, които наред с увредената тъкан убиват и здравата, той унищожава само раковите клетки.

Апаратът струва 10 млн. лв. и с него ще бъдат лекувани пациентите още от ноември, когато НЗОК ще въведе клинична пътека за финансиране на новата терапия, каза здравният министър Петър Москов. До тогава ще бъдат обучени и нашите лекари за работа с линейния ускорител. Министърът обясни, че това е поредната стъпка от реформата за справяне със социално значимите заболявания.

Здравната каса няма дефицит, както твърдят някои. Към края на август тя е изпълнила бюджета си на 68%, опроверга Москов твърденията на хора от Надзорния им съвет на НЗОК, че до края на 2016 годината финансовата институция ще излезе на червено с близо 100 млн. лв.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.