iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Личните лекари не обръщат внимание на завишената кръвна захар

Личните лекари не обръщат внимание на завишената кръвна захар 10_1412168383

Високите показания при изследването на кръвната захар масово се пренебрегват от личните лекари, когато те изследват своите пациенти.

За това сигнализира Вяра Врагова от Асоциация „Диабет Тип 2“. "Не е тайна за никого от вас, че профилактичните прегледи реално не се провеждат. Освен това не може пациент, който е диагностициран, с месеци да чака достъп до специалист", коментира тя. Ранната диагностика на заболяването не се базира на еднократното изследване на кръвната захар, нито пък това се прави на гладно, допълни ендокринологът д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска“.

"При втори тип диабет първо се покачват кръвните захари след нахранване. От тази гледна точка, към всеки проблем и към всеки пациент трябва да има по-цялостен подход", подчерта специалистът и допълни, че джипитата нямат физическата възможност да правят такива обстойни изследвания. У нас се предполага, че засегнатите от заболяването са 600 000 души, докато в световен мащаб от него страдат 382 млн. души.

Диабетът е най-честата причина за поява на хронична бъбречна недостатъчност, за слепота, както и за повишен риск от инсулт и инфаркт. Стряскащо е и това, че все повече деца страдат от диабет тип 2, който се среща по-често при възрастните. Ако хлапетата спортуват дори само 30 минути на ден, възможността от развитие на заболяването се понижава с до 40%.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.