iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мълчат относно опасността от разпространение на зика в България

Мълчат относно опасността от разпространение на зика в България 07_1469856186

Без отговор остана депутатско запитване към здравния министър Петър Москов относно опасността от разпространение на зика в България, като в разгара на лятото и на увеличаващия се трафик на големи групи хора заради олимпийските игри в Бразилия, където бушува опасният вирус, Москов замълча. Въпреки че отчет той трябва да даде в рамките на две седмици след запитването, отговорът му е отложен чак за края на лятото - 30 август.

Преди десетина дни народният представител от Реформаторския блок Петър Славов е отправил въпрос към здравния министър за това какви мерки са взети за „своевременно установяване и лечение на заразени с вируса зика с оглед очаквания повишен брой пътувания към Бразилия и обратно“.

Основание за притеснения има заради предупреждение на експерти от СЗО, че и обикновени комари могат да разнасят зика, ако са ухапали преди това носител на вируса, обясни пред „Труд“ Петър Славов. Очаква се трафикът от и към Бразилия да стане много интензивен от различни точки на света, включително страната ни.

Делегацията ни за игрите в Рио включва 106 души - спортисти, треньори, лекари, технически и административни лица и др., по данни на Българския олимпийски комитет. Всички те ще пътуват към и от Бразилия на различни дати. Олимпиадата започва на 5 август и приключва на 21 август.

Необходимо е да се знае ще има ли например устройства по летищата за установяване на повишена телесна температура, да речем, какви мерки се предвиждат срещу зика. Отговорът на министър Москов обаче явно ще дойде след ваканцията на парламента, коментира още Славов. Вирусът е изключително опасен за бременни, тъй като причинява тежки малформации на плода.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.