iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Много хора изпитват непоносимост към студа

Много хора изпитват непоносимост към студа 11_1417186366

Влагаме различен смисъл в понятието студова алергия и много хора смятат, че страдат от студова алергия, и са разочаровани, когато лекарят им каже, че нямат такова заболяване.

Често като непоносимост към студа през зимата се окачествява потеклият при излизане навън нос. Това всъщност е обострена от ниските температури алергична хрема, студът действа единствено като специфичен провокиращ фактор за задълбочаване на съществуваща алергична хрема.

Не е студова алергия и състоянието, при което под влияние на охлаждане, най-често през зимата, ръцете почервеняват или посиняват. Това може да е резултат на микротромбози, свързани с тежки заболявания на съединителната тъкан, при които може да се стигне и до некрози. Но също не представлява алергия в академичния смисъл на думата.

Студовата алергия се изявява като почервяване на кожата с обрив, наподобяващ опарване от коприва. Може да се появи още при излизане на студено, но по-често се забелязва след прибирането на по-топло. Това обясни за "24 часа" доц. д-р Мария Стаевска от Александровска болница.

Студовата алергия е втора по честота уртикария след дермографизма, при който натискът води до обриви. В редки случаи непоносимостта към студа може да мине и спонтанно, но обикновено се налага няколко години да бъде лекувана. С ново поколение медикаменти и съвременни терапии това става все по-успешно.

Много често първата проява на непоносимост към студ е внезапна - просто един ден обривът се появява, без преди това да е имало предупредителни сигнали за алергична реакция. Тя е резулатат на нетипична реакция на клетки в кожата - "отговарят" бурно на ниски температури. Не е задължително да са под нулата, за отделните пациенти условната мярка "ниска" има и различни стойности в зависимост от техния праг на чувствителност.

Студовата алергия има най-драматично начало и ход при хвърлили се да
плуват в ледена вода. Такива пациенти е имал буквално всеки алерголог. Състоянието може да бъде много тежко и да изисква спешна първа помощ.

Когато оплакванията настъпват при ниски температури, обикновено около нулата, това изглежда на хората донякъде "нормално" . Но при някои хора прагът на непоносимост започва при иначе типичните за топлия сезон плюс 20 градуса и човек се обрива даже от контакт с предмети в помещения.

За такива хора е проблем дори да седнат върху тоалетната седалка в отоплявания си дом. Или при първите по-хладни есенни дни излизането сутрин води до парещ обрив, даде пример алерголожката. Според нея при започване на лечение с антихистаминови
медикаменти студовата алергия се повлиява сравнително лесно. Човек се подобрявал още в първите дни след започването на терапията. Няма случаи заболяването да е продължило до живот, напротив, понякога оплакванията изчезват и спонтанно, но тепарията спестява неприятните преживявания и евентуалните усложнения.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.