iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може преразходът на раздадените направления да се компенсира

Може преразходът на раздадените направления да се компенсира 03_1427806554

Няма да има недостиг за направления за лекар от специалист, като за това трябва да са спокойни лекарите и пациентите. От тази година компенсират превишението, ако общо-практикуващия лекар или специалист е надвишил лимита на направленията, а в здравната каса има остатък.

Това съобщи директорът на РЗОК- Перник д-р Магдалена Христова. По думите й, направленията имат лимит, но в същото време има начини преразходът на раздадените направления да се компенсира.

Обикновено повечето пациенти чуват от своите лекари, че след 10-то число на месеца направления няма или ако общопрактикуващия лекар е надвишил лимита си, то ще бъде санкциониран от касата.

Оказва се, че касата не налага санкции при преразход на направленията, още повече, че направеното разпределение на направленията между лекарите е за тримесечие, а не месец за месец.

Досега общопрактикуващите лекари и специалистите имаха право на 15% надвишаване на направленията за тримесечие, което след това се компенсира през следващото с по-малко направления. Това не се правеше единствено в четвъртото тримесечие на годината, когато се прави изравнение, обясни д-р Христова.

За първи път Районната здравно-осигурителна каса оповести днес публично пред медиите отчета си за изплатените средства през март, както на общо-практикуващите лекари, специалистите, така и на болниците, лабораториите, стоматолозите - с една дума на всички партньори- изпълнители на медицински услуги, с които касата има сключени договори.

Това е нов момент в политиката на НЗОК за прозрачност, която се изпълнява и на местно ниво от ръководството на Районната здравна каса в Перник.

Директорът на РЗОК- Перник д-р Магдалена Христова представи точните цифри на изплатените медицински дейности, извършени през месец февруари тази година. Според отчета, на общо практикуващите лекари за извършените дейности през февруари са изплатени общо 265 768лв. , които са с 5,3% повече от изплатените за февруари миналата година средства, тъй като за тази година има увеличение на цените на някои от дейностите, които са утвърдени със сключения на 29.12.2014г. договор между НЗОК и БЛС за обемите и цените.

Касата има сключени договори със 62 специалисти, като от тях 51 са индивидуални практики, 3 групови практики, 7 Медицински центъра и 1 ДКЦ.

За прегледите при специалистите от извънболничната помощ касата е изплатила за месец февруари тази година 255 368 лв., които са със 6% повече от дадените средства през февруари миналата година. Като и тук причината са новите цени на някои от дейностите. Например 19 лв. е цената за първичния преглед тази година, при 18 лв. за миналата година. Има и увеличение на обемите като първичните прегледи при специалистите са със 104 повече. Ръст има и при вторичните прегледи при специалистите, както и при високоспециализираните дейности като физиотерапията например.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.