iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 500 лекари са напуснали страната ни през миналата година

Над 500 лекари са напуснали страната ни през миналата година 02_1425133088

За миналата година 527 лекари са напуснали страната ни, съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиан Йорданов вчера по време на здравен форум.

Той призова здравното министерство и депутатите да поставят в

в центъра на реформите не само пациента, но и лекаря

защото скоро може да се окаже, че няма да има кой да ни лекува.

Министерството, депутати и евродепутати обединяват усилията си за договаряне на по-ниски цени на лекарствата у нас, стана ясно още по време на форума. Идеята е цените на лекарствата у нас да бъдат сравнявани и определяни по тези в сходните с нас страни, а не с развитите, каквато е примерно Германия. Новият подход за ценообразуване при лекарствата

предвижда реферирането за страни от Източна Европа

да е различно от това за Западна Европа, защото България е по-бедна страна, с по-малки покупателни възможности.

“Колкото по-бързо се случи такова нещо, толкова по-добре за нас. Защото възможността за достъп до скъпи, иновативни медикаменти на германската икономиката и българската икономика е различна. Мисля, че трябва

със страните от ЕС от нашата черга да потърсим

общо разбиране и - в добрия смисъл на думата - натиск”, коментира здравният министър Петър Москов. Според него достъпът до качествено и модерно лечение трябва да бъде изваден пред скоба от общите европейски механизми за движение на стоки и капитали.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев се ангажира да защити идеята за по-евтини лекарства. Той обясни, че на европейско ниво трябва да има по-силна връзка между правителствата, болниците, здравните каси, фармацевтичната индустрия и всички страни в ресора.

Идеята обаче е трудна за реализиране и за нея е нужно европейско решение, обясни от своя страна Деян Денев, който е представител на фармацевтичните производители.

“Този принцип за цените се сблъсква с принципа за свободното движение на стоки в Европа. Когато една стока е на различна цена в различни държави, се получава паралелна търговия, съответно - дефицити в държавите, в които цените са ниски”, добави още той.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.