iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Настъпва нов вирус

Настъпва нов вирус 02_1425034706

Ще ни разболява нов вид вирус, като той започва много по-сериозно и ужасяващо от досегашните. Новият вирус е от рода на така наречените коксакивируси. Началото му е с висока температура, втрисане, болка в езика.

До едно денонощие целият език се покрива с болезнени афти, които ден по-късно плъзват из цялата устна кухина, разкриха лекари, предаде „Всеки ден".

Най-застрашени са децата до 10-годишна възраст, но напоследък има и много случаи на заболяване при възрастните. Първоначално се появяват мехурчета по лигавиците на устната кухина, езика и бузите, които бързо преминават в афти (бели петна, заобиколени от червен ореол). Мехури могат да се появят и по дланите и пръстите на краката, разказват лекарите. Болестта продължава около една седмица и изисква лечение с антибиотик, като при по-тежко протичане задължително е постъпването в болница, коментират медиците.

Най-сериозното усложнение e обезводняването. Освен това е възможно вирусът да се разпространи по други части на тялото, например по кръвния поток да достигне белите дробове, като предизвика бронхит, бронхиолит и пневмония, или сърцето, като доведе до перикардит и миокардит. Може да причини и менингит, чиито признаци са схващане на врата, силно главоболие и постоянна висока температура.

Освен новия вирус, българите в момента са масово поваляни и от познатите досега вируси. В момента инфекциозните отделения, вътрешните клиники и белодробните болници в страната са препълнени с пациенти с отит и пневмония. „Виновник за усложненията изненадващо обаче не е грипът, а коктейл от различни аденовируси, дихателни и коксакивируси, които ни разболяват повече", обясни националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Въпросните аденовируси предизвикват конюнктивити, гастроентероколити и цистити.

Според лекарите е рано да се твърди със сигурност, че заразата си отива, но специалистите не очакват втора вълна през март. За сметка на това обаче коктейлът от вирусни инфекции, който и в момента поваля много хора - както деца, така и възрастни, ще продължи да дава усложнения.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.