iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-много смърт от сърдечни болести

Най-много смърт от сърдечни болести 09_1378096673

Исхемична болест на сърцето, инсулт, респираторни инфекции, хронична обструктивна белодробна болест, диария и ХИВ/СПИН остават най-честите причини за смъртност в световен мащаб. Това показват данни на Световната здравна организация, оповестени тази седмица. Туберкулозата вече не е в топ 10, но остава в топ 15 с предизвикани 1 милион смъртни случая през 2011 г. Около 55 млн. души са починали през 2011 г., 17 милиона от тях – в следствие от сърдечносъдови заболявания, което е с 2 милиона повече в сравнение с 2000 г. Все по-често хората умират вследствие от хронични заболявания, сочи статистиката на СЗО.

Диабетът например е причинил 1,4 милиона или 2,6% от смъртните случаи през 2011 г., в сравнение с 1 милион през 2000 г. В страните с ниски доходи хората най-често умират в следствие от респираторни
инфекции, ХИВ и диария. В държавите със средни и високи доходи на челно място излизат исхемичната болест на сърцето и инсултът. В побогатите държави 7 от всеки 10 смъртни случая са при хора над 70 годишна възраст, които умират най-често от хронични заболявания. В по-бедните страни обаче 4 от 10 смъртни случая са при деца под 15-годишна възраст и само 2 от 10 – при хора над 70 години.

Данните за смъртността и причините за нея са важно средство за оценка ефективността на здравната система в дадена страна, посочват от СЗО.

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.