iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нов вирус върлува у нас

Нов вирус върлува у нас 10_1412236113

В страната ни има нов вирус. Той атакува както децата, така и възрастните. „Не става дума за грип, но точно какъв е вирусът, не се знае, защото никой не прави проби. Изследванията са много скъпи, а и нямат отношение към лечението“. Това каза д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София.

Само за седмица болните са се увеличили двойно, сочат данните на епидемиолозите. Най-засегната е София-област, където са заразени 138 души на 10 000 население.

Висока е заболеваемостта и в Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Сливен и Пловдив. Инфекцията засяга предимно дихателните пътища, като протича с болки в гърлото, кашлица, хрема и температура. Характерни симптоми са още повръщане и болки в корема.

Неразположението трае малко повече от седмица, като острата фаза е през първите четири дни. „Лечебните заведения са пълни, а в детските, белодробните и вътрешните отделения почти няма свободно легло“, посочи д-р Мангъров.

По думите му при хлапетата инфекцията може да се развие мълниеносно и да засегне белия дроб, мозъка или сърцето, както се е случило с починалото в Американския колеж момче. „Затова моят съвет е още при първите оплаквания на детето да потърсят лекарска помощ“, добави д-р Мангъров.

Той успокои, че усложненията след прекарано вирусно заболяване са много по-редки, отколкото след грип. Трите щама „Калифорния“, „Масачузетс“ и „Тексас“ се очаква да започнат да ни разболяват в средата на декември.

Доставка на петвалентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, детски паралич и хемофилус инфлуенце тип Б ще има през декември, съобщиха от здравното министерство. Дотогава бебетата, родени след 1 юни т.г., ще бъдат имунизирани с 4-валентна ваксина плюс срещу хепатит Б. Това означава, че 11 760 хлапета няма да получат защита срещу опасен вид менингит, причиняван от бактерията хемофилус инфлуенце.

Преди да бъде въведена задължителната имунизация през 2010 г., всяка година са се разболявали между 400 и 600 деца. Междувременно стана ясно, че имунизационният календар отново ще бъде променен, като отпада шествалентната ваксина.

Източник: novini.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.