iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нови бактерии може да ни погубят

Нови бактерии може да ни погубят 12_1418478304

Опасността от нови бактерии е по-голяма от промените в климата. Бактериите са устойчиви на лекарствата.

До 10 млн. души годишно могат да измират от подобни патогени и заболявания като малария, пресметнал е икономистът Джим О`Нийл. И макар за тази опасност да знаят мнозина, информираността си остава недостатъчна, констатира британският в. "Телеграф".

Различни специалисти в медицината и политиката неведнъж призоваваха за разработване на нови лекарства. Иначе медицината ще се върне в Средновековието. Ако не се предприеме нищо, следващите 35 години могат да загинат 300 млн. души, при това от болести, които все още не могат да се лекуват. Така към 2050 г. от устойчиви патогени ще умират повече хора от рак, холера, диабет, тетанус взети заедно. А това ще нанесе тежък удар по световната икономика, защото лечението ще излезе двойно по-скъпо от най-сложните процедури и операции.

Бедата ще засегне всички, без изключение. Само в Индия ще измират по 2 млн. души годишно. Още по един милион ще си отидат в Китай. В Нигерия всяка четвърта смърт ще се падне на устойчивите щамове. А в Индонезия заради новите щамове на малария, които не се подават на лечение, могат да умрат 300 000 души.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.