iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Някои от лекарите работели на 24-часови смени

Някои от лекарите работели на 24-часови смени 12_1449558115

24-часови смени и по два трудови договора на пълен работен ден с един човек са сред най-честите нарушения в лечебните заведения у нас, като за половин година инспекцията по труда е проверила 586 частни и държавни болници в цялата страна, включително и медицински центрове, в които е открила над 4100 нарушения на трудовото законодателство.

Това прави средно по 7 нарушения в болница. Най-важната причина, поради която се правят нарушенията, са липсата на кадри и специалисти, е изводът на инспекторите. Масовата проверката започна след скандала с пребитото бебе от акушерка в столична частна болница. Проверката веднага след инцидента показа, че в болницата има нарушаване на законовите норми за работното време и почивките, като акушерките работят по 24 часа без почивка.

Окончателните резултати от проверките в цялата страна показват, че това е практика за болниците. Над 2/3 от нарушенията са свързани с трудовите правоотношения - неспазване на изискването за 12-часова почивка, 24-часови смени по график, сключване едновременно на трудов и граждански договор или на два трудови договора с едно и също лице. От инспекцията не уточниха колко са лекарите или медицинският персонал, които работят по този начин. Останалите нарушения касаят неосигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

Най-разпространената практика е сключването на граждански договор с персонала, за да се прикрият трудовите нарушения при полагане на извънреден труд. Така например една медицинска сестра може да работи 12 часа по трудов договор, а след това още 12 часа без почивка по гражданския. Проблемът е, че работата е без почивка и по график, тоест не е инцидентна.

ПОЗИЦИЯ

"Проверките показаха една порочна практика в лечебните заведения - при разпределението на работното време да се планира извънредният труд за оказване на медицинска помощ, с аргумента, че той е разрешен от Кодекса на труда. Кодексът на труда обаче допуска само по изключение извънреден труд за оказване на медицинска помощ, т.е. когато заради непредвидими обстоятелства не е имало как работата да бъде завършена в законоустановеното време. В случая с планирането на този вид извънреден труд се създава впечатление, че причината е липсата на достатъчно персонал. Поради липсата на достатъчно специалисти, които да работят във всяка смяна, се налага част от персонала да поема допълнителни смени или да работи извън работното време на граждански договори", е заключението на инспекторите.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.