iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да отпускат повече пари на някои болници

Няма да отпускат повече пари на някои болници 04_1430393166

От НЗОК отложиха отпускането на повече пари за някои болници, след като решението, с което на болниците да се отпуснат допълнително 34.5 млн. лв., беше отложено от надзорния съвет на здравната каса.

Идеята беше парите да отидат за лечебните заведения, които осигуряват спешност и които се смятат за най-ощетени от лимитите на НЗОК. Начело в разпределението на средствата обаче беше болница "Софиямед". Лечебното заведение, където акушерка малтретира новородено почти до смърт, трябваше да получи 3.5 млн. лв. - най-много от всички общо 79 болници, чиито бюджети ще бъдат увеличени. На второ място с още близо 3 млн. лв. е МБАЛ "Здраве" в Пазарджик, която също като "Софиямед" е собственост на бизнесмена Михаил Тиков. За сравнение - "Пирогов" трябваше да получи 1.4 млн. лв.

Парите се определят така, че всяка от болниците да достигне 95% от средствата, с които е разполагала преди година, обясни увеличението пред "Дарик" здравният зам.-министър и член на надзора Ваньо Шарков. Някои болници обаче са получили по-малки лимити и затова от касата направили предложение да им се доплати. Изготвен бил списък на базата на това къде линейките возят пациенти и така е определено кои болници поемат наистина спешност. "В крайна сметка обаче се установи, че след получена информация за линейките къде карат пациенти част от тези лечебни заведения не са включени в този списък. Поради това тази точка от дневния ред беше отложена за следващото заседание на надзора", обясни д-р Шарков.

ОНКОЛЕКАРСТВА

Съветът реши лимитите при плащане на онколекарствата и дейността в онкологията да се премахнат, като ще бъде изплатена и надлимитната дейност за март. За целта ще бъде отворен резервът на касата, като само за март ще се дадат допълнително 3.2 млн. лв. Без лимити ще са и хемодиализата и ражданията.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.