iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общопрактикуващите лекари в Перник протестират

Общопрактикуващите лекари в Перник протестират 03_1459242183

Защо се стигна дотук, защо нямаше условия за диалог, защо не можем да работим спокойно, а трябва да броим направления. Това питат общопрактикуващите лекари в Перник. В студиото на бТВ беше здравния министър Петър Москов, който отговаряше на въпросите им.

Къде са допълнителните 9 млн. лв. за доболничната помощ за деца, след като в бюджета на касата са предвидени 2 млн. лв., попита д-р Косаров. Министър Москов отговори, че те са от резерва на НЗОК, предаде бТВ.

За липсата на диалог министърът отговори, че от декември до момента той лично е разговарял с БЛС 15 пъти, а срещите с експерти от Министерството на здравеопазването били ежедневни.

Поредните промени няма да довечат до нищо по-различно – нито в здравето на нацията нито в нашата работа, каза д-р Рагелова. Искаме да работим спокойно, а не да броим направления пари за изследвания. Имам направления около 90 на месец – това се пада по половин направления на пациент.

Протестът ни този път не е за пари, а заради липса на правила, които ще им позволят да работят повече с пациентите, а не да са администратори, обявиха пернишките медици. Те са против въвеждането на пръстов отпечатък преди преглед на пациент.

На тези упреци Петър Москов отговори с тезата, че в момента има хаос в системата на здравеопазването, заради което пациентите масово са недоволни. По думите му правилата, по които ще работи НЗОК в бъдеще са ясно разписани.
Петър Москов

Петър Москов

Протестите на джипитата се разрастват в цялата страна. Вчера ефективните протести започнаха в пет области – Кюстендил, Велико Търново, Разград, Сливен и Ямбол, днес се присъединяват още пет – Сливен, Смолян, Перник, Пазарджик и Ловеч.

Това обаче не смущава здравния министър Петър Москов, който обяви, че няма да се откаже от планираната за здравна реформа заради масовите недоволств, стана ясно от интервю на здравния министър за предаването „Тази сутрин” на бТВ.

Москов отново представи цифри за увеличени средства и брой направления за пациентите. Това ще се случи с подписване на анекс към Националния рамков договор за 2015 г. Този анекс ще бъде приет днес от Надзорния съвет на националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и ще бъде наложен служебно, след като Българският лекарски съюз (БЛС) отказа в последния момент да подпише рамковия договор за 2016 г.

Колко пари и направления ще има в повече.

„С анекса към рамковия договор за 2015 г. ще бъдат отпуснати 236 хил. направления повече за прегледи на деца, които ще бъдат финансирани с допълнителни близо 4.3 млн. лв. Още 5 млн. лв. ще бъдат отпуснати като компенсация за изоставането от миналата година, което прави общо 9 млн. лв. допълнително”, обяви Петър Москов.

По негови изчисления това увеличение ще донесе допълнително по 1000 лв. средно годишно на общопрактикуващ лекар.

За пациентите над 18-годишна възраст направленията за първичен преглед са увеличени с 450 хил., а за вторичен – със 183 хил. Москов уточни, че тези изчисления са на база реално изработените за миналата година прегледи. За първичен преглед увеличението е по-голямо, защото идеята е да не се стига до вторичен, допълни министърът.

По думите му общо 36 млн. лв. ще има повече за доболничната помощ на годишна база – това е за общопрактикуващите лекари, които първи излязоха на протест.

12 млн. лв. повече се отпускат за лъчелечение, 3 млн. лв. за неонатология – за новородените, общо 74.5 млн. лв. повече има за българския пациент, обобщи Москов.

Относно въвеждането на пръстов отпечатък министърът припомни, че това ще стане от средата на тази година първо за болниците, а после поетапно – за аптеките и за общопрактикуващите лекари. На лекарите трябва да се плаща на база извършена дейност – трябва да има яснота и гаранция за присъствието на пациента във вашия кабинет, обърна се министърът към личните лекари.

Петър Москов направи сравнение с гласуването на депутатите в парламента, за които беше въведен пръстов отпечатък, за да не гласуват с чужди карти.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.